EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
PAROHIA ROMANO – CATOLICĂ „SF. NICOLAE” BACĂU
Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău
Tel. 0234/536660; fax 0234/571583
www.decanatcatolicbacau.ro
Nr. 576/ 1.12.2015

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Hramul Parohiei Romano-Catolice „Sfântul Nicolae”

 

Hramul Parohiei şi bisericii Romano-Catolice „Sfântul Nicolae” din Bacău se va celebra duminică, 6 decembrie 2015. Liturghia solemnă de hram va începe la ora 10.30. Vor sluji în altar numeroşi preoţi din Bacău, dar şi din alte localităţi ale Moldovei. Sunt aşteptaţi să participe la sărbătoare câteva mii de credincioşi din Bacău şi din localităţile învecinate. Datorită numărului mare de credincioşi şi de preoţi, Liturghia solemnă se va celebra în biserica „Sfinţii Petru şi Paul”, mult mai încăpătoare.

Predica hramului va fi ţinută de pr. Adam Lucian, fost vicar în parohia băcăuană şi care acum activează ca preot paroh în Parohia Bacău-Izvoare.

Credincioşii au fost îndemnaţi să se pregătească sufleteşte pentru hramul parohial, să se spovedească, să participe la sfintele Liturghii. Cei care, spovediţi fiind, se împărtăşesc, fac o rugăciune după intenţia Sfântului Părinte Papa şi participă la sărbătoarea hramului, pot dobândi indulgenţa plenară.

Celelalte Liturghii din ziua hramului vor fi la orele 6.00, 8.00, 9.00, 12.00 şi 18.00.

 

 

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în Patara, Turcia. Încă de mic, Nicolae se remarca prin caritatea faţă de săraci. Conform tradiţiei, în oraşul Mira, din Turcia, episcopii şi preoţii se aflau în biserică pentru a alege episcopul. Au căzut de acord să fie consacrat „primul preot care va intra în biserică”. Fără a şti nimic, a intrat Nicolae. A fost aclamat cu mare bucurie de popor. Şi ca episcop, i-a ajutat pe bolnavi şi săraci. Cea mai cunoscută scenă din viaţa sa este aceea în care salvează trei fete sărace nemăritate de la o viaţă de pierzare, oferindu-le în ascuns bani pentru se mărita cu bărbaţi cinstiţi. A murit la 6 decembrie 345, la Mira, Turcia.

Sfântul Nicolae, al cărui nume înseamnă, „păzitorul şi ocrotitorul popoarelor”, a fost atât de iubit în antichitate, încât i s-au închinat multe biserici. El era invocat în necazuri, în caz de calamitate, naufragii sau incendii. Sfântul Nicolae este cunoscut şi ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor mici.


Biroul de presă,
Pr. Paul Căliman

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)
pr. Paul Căliman (tel. 0757/471095, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)