În prezenţa unui număr impresionant de credincioşi veniţi din toate comunităţile catolice din Bacău şi din împrejurimi, duminică, 13 noiembrie 2016, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, printr-o celebrare solemnă prezidată de PS Petru Gherghel, s-a închis poarta sfântă din biserica „Sfinţii Petru şi Paul”.

Amintim că Anul jubiliar al Milostivirii a fost deschis de Sfântul Părinte papa Francisc la 8 decembrie 2015 şi urmează să fie închis duminica viitoare, 20 noiembrie 2016 în Solemnitatea Cristos, Regele Universului. Privilegiul acordat de papa Francisc, şi anume acela ca fiecare dieceză să aibă o poartă a milostivirii a fost acordat şi Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bacău, una dintre cele trei porţi sfinte deschise în Dieceza de Iaşi.

Liturghia de seară a fost prezidată de Preasfinţitul Petru Gherghel în prezenţa părintelui paroh şi decan de Bacău, pr. Isidor Dâscă, şi a 44 de preoţi veniţi din comunităţile, seminariile sau congregaţiile din Bacău şi cele vecine.

Dorinţa credincioşilor de a mai trece încă o dată prin poarta milostivirii a fost mare deoarece ei au venit într-un număr impresionat alăturându-se păstorului diecezei şi preoţilor.

Preasfinţitul Petru a amintit în predica sa de tot ceea ce a însemnat acest an jubiliar dorit de papa Francisc, precum şi de ocaziile pe care le-am avut de a descoperi Chipul milostivirii, pe Isus Cristos.

Liturghia a fost animată de corul parohial dirijat de părintele vicar Iulian Petrea.

Poarta sfântă a fost semnul apropierii noastre de Isus. Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, cu ocazia Jubileului din anul 2000, spunea că „gestul trecerii prin poarta sfântă îi aminteşte fiecărui creştin calea pe care este chemat să o facă de la păcat la har”. Ne exprimăm recunoştinţa pentru că mulţi credincioşi au răspuns la această chemare şi au făcut pelerinajul la poarta sfântă din Bacău. Fie în mod individual, fie în mod comunitar sau chiar la nivel de decanat alături de păstorii lor, credincioşii şi-au exprimat dorinţa de reînnoire spirituală, de convertire prin acest pelerinaj. Îi suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru că şi-a revărsat milostivirea sa, iar fiecare a experimentat-o în funcţie de deschiderea sufletească.

Această sfântă Liturghie a fost una de mulţumire pentru belşugul de haruri pe care Domnul le-a revărsat în inimile noastre. La sfârşitul Liturghiei recunoştinţa a fost exprimată prin cântarea „Magnificat”, timp în care Preasfinţitul a închis poarta milostivirii.

Aşa cum ne îndeamnă şi Păstorul diecezei noastre în scrisoarea de încheiere a Anului jubiliar, „chiar dacă acest An sfânt se încheie, milostivirea divină continuă”. Să nu pierdem niciodată curajul de a apela la milostivirea lui Dumnezeu care dăinuie!

dsc_0286Redacţia Biserica şi viaţa