Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iaşi, un grup de 70 de pelerini din parohia „Sf. Nicolae” din Bacău s-au adunat vineri, 12 mai 2017, la sanctuarul marian de la Cacica, pentru a-i cere Domnului prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, alinare în suferinţă.

 

Pe data de 13 mai 2017 când se împlinesc 100 de ani de la prima apariţie a sfintei Fecioare Maria de la Fatima, cadrelele medicale şi voluntarii care îi ajută pe preoţii repsonsabili cu pastoraţia sanitară din Bacău, i-au însoţit pe credincioşii bolnavi la Sf. Liturghie pentru a primi sfintele Sacramente şi harurile din partea Sfintei Feciare tămăduitoarea bolnavilor.

 

În luna mai suntem invitaţi să o privim pe sfânta Fecioară Maria prin ochii celor trei copilaşi de la Fatima şi să o redescoperim pe „Doamna în alb” ca pe o mamă iubitoare. Ea este regina păcii care vrea salvarea fiilor încercaţi de război şi sfâşiaţi de durere. Astfel vom parcurge toate drumurile, vom merge pelerini pe toate cărările; vom dărâma toate zidurile și vom depăși toate granițele, ieșind spre toate periferiile, pentru a face cunoscută dreptatea și pacea lui Dumnezeu.

 

Preasfinţitul Petru Gherghel, în scrisoarea pastorală în care vorbeşte despre obţinerea indulgenţei plenare cu ocazia celebrării centenarului apariţiilor Maicii Domnului de la Fatima precizează că bătrânii şi cei bolnavi se pot ruga în faţa unei statui a Fecioarei de la Fatima şi trebuie să se unească spiritual cu celebrările jubiliare din zilele apariţiilor, adică 13 ale lunii, din mai până în octombrie 2017. De asemenea, trebuie să ofere lui Dumnezeu cel milostiv, cu încredere, prin Maria, rugăciunile şi suferinţele lor sau sacrificiile pe care le fac în propria lor viaţă.

 

În mesajul pentru a XXV-a Zi Mondială a Bolnavului, papa Francisc spunea: „Privirea Mariei, Mângâietoarea mâhniţilor, luminează faţa Bisericii în angajarea sa zilnică pentru cei nevoiaşi şi cei suferinzi. Roadele preţioase ale acestei griji a Bisericii faţă de lumea suferinţei şi a bolii sunt motiv de mulţumire adusă Domnului Isus, care s-a făcut solidar cu noi, ascultând de voinţa Tatălui şi până la moartea pe cruce, pentru ca omenirea să fie răscumpărată. Solidaritatea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu născut din Maria, este expresia atotputerniciei milostive a lui Dumnezeu care se manifestă în viaţa noastră – mai ales când este fragilă, rănită, umilită, marginalizată, suferindă – revărsând în ea forţa speranţei care ne face să ne ridicăm şi ne susţine”