La Bacău, Parohia „Sfântul Nicolae”, în prezenţa părintelui Ioan Balan, responsabil al Oficiului pentru Vocaţii în Dieceza de Iaşi, a părintelui Daniel-Nicu Butacu, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, şi a părintelui Leonard Farcaş, responsabil cu ministranţii în parohia gazdă, 13 copii au ales să devină ministranţi, iar 17 copii şi adolescenţi au dorit să reînnoiască această dorinţă de a sluji la altar, în cadrul Liturghiei celebrate duminică, 7 mai 2017, începând cu ora 12.00.

„Ministrantul este un copil sau un tânăr care ajută preotul la sfânta Liturghie şi la alte celebrări liturgice. El trebuie să fie cuminte, ascultător, respectuos, gata să dea o mână de ajutor, isteţ şi bun la învăţătură. Trebuie să fie disponibil, adică să fie prezent la sfânta Liturghie sau când i se cere să facă altceva, să fie atent când este la altar şi să participe activ atunci când ministrează”.

Pentru unii dintre copii şi adolescenţii din Parohia Bacău „Sfântul Nicolae” a fi ministrant înseamnă:

  • „Pentru mine a fi ministrant înseamnă bucurie. Învăţ să fiu respectuos, ascultător şi responsabil. Faptul de a fi ministrant este cel mai frumos lucru, deoarece sunt mai aproape de Isus” (Radu Orăş)
  • „A fi ministrant înseamnă a-l sluji pe Isus şi a-l ajuta pe preot să celebreze sfânta Liturghie. Este o mare bucurie” (Alex Ştefan Cadăr).
  • „Să fii ministrant înseamnă să-l slujeşti pe Isus Cristos la altar, să fii un exemplu pozitiv pentru cei mai mici, să fii ascultător şi să fii atent la sfânta Liturghie” (Alexandru Gal).
  • „Pentru mine a fi ministrant înseamnă a te apropia mai mult de Dumnezeu şi a-ţi face prieteni noi” (Cosmin Iulian Zaizan).
  • „Pentru mine, a fi ministrant înseamnă o mare responsabilitate, dar şi o mare fericire pentru că îl ajut pe Isus şi pe preot la sfânta Liturghie” (Paul Mare).
  • „Pentru mine să fiu ministrant înseamnă să fiu un copil foarte norocos, deoarece pot să stau mai aproape de altar, de Isus. Este o mare onoare că pot sluji fiind aşa de mic” (Paul Ciobanu).
  • „Pentru mine, a fi ministrant înseamnă a-l sluji pe Domnul cu bucurie, cu dăruire şi iubire” (Claudiu Ciasăr).

Preoţii Ioan Balan şi Daniel-Nicu Butacu i-au încurajat pe ministranţi în slujirea lor, aducându-le aminte nu doar că trebuie să fie mai buni, mai cuminţi, adică exemple pozitive pentru ceilalţi copiii, ci şi că trebuie să se gândească şi la faptul că, peste ani, unii dintre ei ar putea la rândul lor să răspundă chemării de a fi preot. Preoţii i-au încurajat că mulţi seminarişti se roagă pentru ei pentru a avea curajul să răspundă la chemarea de a păşi pe drumul către sfânta Preoţie.

Mulţumim Domnului pentru ziua minunată care a avut un ecou frumos în inimile micilor slujitori ai altarului şi în inimile celor prezenţi.