Corul tinerilor la Slănic Moldova

imag0183_burst002_coverCorul de tineri Magnificat din parohia noastră a petrecut, la Slănic Moldova, în perioada 18-20 septembrie 2014, câteva zile de mulțumire pentru talantul primit, harul de a cânta și de a înfrumuseța Sfintele Liturghii de duminică, la ora 9.00, oferindu-le culoare, tinerețe si emoție. Momentele minunate petrecute împreună în prezența lui Dumnezeu au consolidat prietenia dintre noi.

Ne-am bucurat împreună de liniște, rugăciune, relaxare, distracție și… cântece. Împreună cu membrii noi ai corului, i-am mulțumit Tatălui ceresc pentru binefacerile primite în numele lui.

Ne anjajăm să trăim mai departe, cu entuziasm, misiunea noastră în Biserică și-i așteptăm pe toți tinerii dornici să experimenteze frumusețea unui grup deosebit!

Emilia Pârțac

Acțiunea Catolică a Tinerilor zile de bucurie (12-14 septembrie)

dsc02837Un grup de nouă tineri din Iugani, simpatizanți ai Acțiunii Catolice, au parcurs, împreună cu tinerii Acțiunii Catolice din parohia noastră, trei zile de activități împreună și prietenie.

Vineri, după sosirea oaspeților la Bacău, toți au participat la Liturghia de seară; au urmat câteva momente de cunoaștere, discuții și rugăciune.

Pentru că încă era vacanță, o bună parte din a doua zi a întâlnirii a fost rezervată relaxării și destinderii. Seara a cuprins Sfânta Liturghie, o cateheză, timp pentru dialog și activități distractive.

La Liturghia de duminică dimineața, celebrată pentru începutul unui nou an de școală, cinci tineri din acest grup au organizat „oferirea darurilor”. La amiază ne-am despărțit, cu mulțumirea că ne-am întâlnit, de această dată aici, la noi, iar în viitor în alte locuri, unde să continue momentele de bucurie.

Mulțumiri tinerilor din Iugani și le dorim mulți ani în Acțiunea Catolică!

Acţiunea Catolică a Copiilor la 20 de ani!

Sâmbătă, 12 iulie, Acţiunea Catolică a Copiilor a sărbătorit 20 de ani de activitate în Dieceza de Iaşi. Sărbătoarea s-a ţinut în Parohia „Sfântul Nicolae”, Bacău, acolo unde s-a înfiinţat primul grup ACC în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Această minunată zi a cuprins momente de rugăciune, jocuri şi dansuri, iar în centrul sărbătorii s-a aflat Sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre. La predică, PS Petru a evidenţiat că toţi copiii sunt comori şi motive de speranţă pentru lumea în care trăim.

A fost o sărbătoare a bucuriei de a trăi în prietenie cu Isus şi cu Biserica, în colaborare cu păstorii. Clipele de nostalgie, amintirile frumoase, vorbele de duh şi motivele de speranţă au zugrăvit în culori vii această minunată zi.

Programul sărbătorii a fost următorul:

• 08.30 – Primirea participanţilor: animaţie

• 10.00 – Glasul recunoştinţei: moment de rugăciune

• 10.30 – Valoarea educativă a Acţiunii Catolice a Copiilor: Analiză şi reflecţie împreună cu invitaţii, în timp ce copiii participă la

• Cascada jocurilor: ateliere de animaţie – muzică, dans, face painting, jocuri etc.

• 12.00 – Sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel

• 13.00 – Prânzul

• 14.00 – Hei, copilărie, ACC e bucurie!: festival

• 15.30 – Glasul recunoştinţei: moment de rugăciune

• Încheiere

Redacția Biserica și Viața

Luncani: Acțiunea Catolică la ziua de reculegere

Membrii Acțiunii Catolice din Parohia „Sfântul Nicolae” Bacău, copii, tineri și adulți, au participat sâmbătă, 5 aprilie 2014, la o zi de reculegere, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani. Tema propusă de părintele Iulian Robu, Pe crucea lui scrie Iubire, i-a călăuzit pe participanți spre o apropiere mai profundă de crucea și suferința care duce la mântuire.

Prima meditație a avut ca punct de plecare textul din Evanghelia după sfântul Ioan: „Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul născut, pentru ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustiu, tot aşa trebuie să fie înălţat Fiul Omului” (In 3,16).

Crucea și iubirea sunt două realități aparent contradictorii, dar care nu pot exista decât în strânsă legătură: iubirea înseamnă dăruire, iar pentru a dărui e nevoie de renunțare, de jertfă. Dumnezeu arată iubirea sa nemărginită pentru oameni prin darul său cel mai prețios: Isus, care vine pe pământ să mântuiască toți oamenii, din toate timpurile. În crucea lui Isus se reflectă toate suferințele oamenilor. Isus nu este doar un om care dă sfaturi; el își dă viața pentru ca noi să avem parte de viața veșnică.

Părintele Iulian ne-a propus patru puncte de reflecție:

De ce crucea? Pentru că Isus a transformat acest instrument de tortură în semnul iubirii, al abandonului suprem, pentru a reface legătura între cer și pământ, între Dumnezeu și om. Deoarece suntem deseori încercaţi şi uneori muşcaţi de veninul păcatului, să privim cu încredere spre Isus înălţat pe cruce. Prin el vom fi mântuiţi.

Ce vă spune Isus de pe cruce? Să nu abandonăm niciodată lupta cu răul, cu păcatul. Isus este lângă noi, cu exemplul și cu harurile de care avem nevoie pentru a ajunge la mântuire. Prin cruce, prin asumarea suferințelor, prin iubire, vom ajunge la înviere.

Care este legătura dintre crucea lui Isus și crucea mea? În cea mai grea suferință, în cea mai tristă singurătate și părăsire, Isus este pe cruce lângă fiecare om, pentru a-i da încrederea și puterea de a învinge. Priviți la El și veți fi luminați!

Priviţi la Simon din Cirene. Ce vă îndeamnă? Suntem pe drum, alături de semenii noștri. Să avem curajul să ridicăm pe cei căzuți, să fim alături de cei în suferință, să oferim sprijin celor care au nevoie de noi. Suferința face parte din viața fiecăruia. Ea va continua să existe, să domine, atât timp cât vom rămâne indiferenți, cât vom sta deoparte și nu vom duce crucea împreună cu cei de lângă noi.

Momentul central al zilei de reculegere a fost participarea la Sfânta Liturghie. La ofertoriu am dus la altar bileţele cu crucile din viața noastră și le-am încredințat Domnului, dorind ca suferința proprie să însoțească jertfa lui Isus Cristos. După Sfânta Liturghie, un tânăr a aşezat la picioarele crucii tinerilor de la Bacău Centru aceste bileţele. Prin acest semn am dorit să îi oferim lui Isus viaţa noastră, cu bucuriile şi greutăţile ei.

A doua meditație a avut ca punct de plecare poezia „Isus în celulă”,scrisă de Radu Gyr, poetul care a făcut 20 de ani de temniţă, a fost condamnat de comunişti, dar a învins. Această poezie, deşi scrisă în cătuşe, dă speranţă, vorbește despre pătimire, despre demnitate şi încredere. Prezența lui Isus transformă oricând și oriunde și cea mai dureroasă suferință: „Miroseau paiele a trandafiri”.

Întâlnind iubirea infinită a lui Dumnezeu, primim viața, cu bucurii și suferințe, cu creșteri și căderi, ducem plini de încredere crucea proprie, a celor care nu o mai pot duce, permițând să fim răstigniți pentru ca lumea să devină mai bună.

La încheierea acestei zile am parcurs Calea Sfintei Cruci. Fiecare participant a propus câte o intenție de rugăciune pentru familie și întoarcerea păcătoșilor, pentru sănătate și reușită, pace, înțelegere.

Crucea face parte din viaţa omului. Ea este izvorul binecuvântării divine, atunci când o purtăm cu demnitate, seninătate și iubire. Crucea nu se alege, dar se primeşte! Pe crucea lui Isus scrie IUBIRE!

Mărturii ale participanţilor:

„Mulțumesc lui Dumnezeu, părintelui Iulian și adulților din AC pentru că ne-au invitat și pe noi, pe tineri, să luăm parte la această zi de reculegere, în care am pus cu toții suferințele noastre alături de suferințele lui Isus și am văzut că nu doar noi suferim, ci și cei din jurul nostru. Pentru a trăi într-un mod cât mai frumos viața, trebuie să privim mereu la Isus pe cruce și la exemplul său de iubire nemărginită, deoarece și-a dat viața pentru noi, pe cruce. Mulțumesc pentru aceste momente de rugăciune și nu voi uita niciodată că toți avem de dus o cruce comună” (Alex).

„Am plecat spre casă ducând cu mine mesajul crucii, conștientizând că crucea este voința Tatălui, slava Fiului și efuziunea Duhului Sfânt. Mai viu ca niciodată mi s-a întipărit în suflet mesajul Papei Benedict al XVI-lea: când privesc la cruce, văd iubirea lui Dumnezeu, dincolo de răni și suferință” (Ana).

A consemnat Lia Puşcaşu