1-decSuntem o organizaţie ce numără peste 40 de milioane de membri, răspândită în toată lumea şi care îşi are începuturile în primul deceniu al sec. XX, are pretenţia, zicem noi, de a merita “o fărâmă” de atenţie.

Vă invităm, dragi prieteni, să descoperim împreună un fel de mister pentru mulţi dintre noi.

Robert Baden-Powell, fondatorul Scout-ismului, s-a născut pe 22 februarie 1857, provenind dintr-o familie numeroasă din Anglia.

La 12 ani a început să frecventeze şcoala din Charterhause în Surry, însă adevărata şcoală a lui Baden Powell era pădurea unde urmărea cu atenţie animalele, observa păsările şi era protagonistul a numeroase aventuri.

La 19 ani a susţinut un examen de admitere la Academia Militară la care a reuşit al cincilea din 718 candidaţi.

Peste 3 ani, trecând cu bine examenele de garnizoană, este promovat locotenent.

În 1899 a fost trimis în Africa de Sud pentru a prelua paza oraşului Mafeking, oraş cu o poziţie strategică în lupta cu colonizatorii olandezi. Dorinţa şi curajul de împlicare a băieţilor în război l-au impresionat pe Baden Powell. Cu timpul, corpul de tineri din Mafeking a fost recunoscut oficial ca o parte integrantă a apărării oraşului. Ei au fost un inel foarte important care avea să însemne mai târziu fondarea organizaţiei mondiale Scout.

Baden Powell a reflectat mult timp la posibilităţile de a-i ajuta pe aceşti băieţi. A început astfel a elabora metoda care stă la baza mişcării Scout.

Înainte de a începe să scrie “Scoutismul pentru băieţi”, a organizat un campus pe Insula Brownsea (Anglia) în 1907 cu 22 de băieţi.

În 1910 a luat fiinţă cu adevărat Scoutul. Secretul succesului era organizarea a puţine activităţi recreative pentru băieţi iar scout-ismul venea să umple un gol.

Primele grupuri au apărut în Australia, Canada, Nouă Zeelandă, Africa de Sud, Chile, India, Jamaica, Zimbabwe, Singapore, Danemarca, Finlanda, România, Franţa, Grecia, Rusia, Olanda, Guyana şi Sri Lanka.

Scout-ismul este o mişcare ce contribuie la dezvoltarea băieţilor şi a fetelor, în vederea împlinirilor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale.

Scout-ismul vrea să promoveze un om autonom şi liber, încrezător, capabil de a trăi şi de a iubi în grup.

La baza Scout-ismului stau următoarele principii:

* Principiul spiritual (datoria faţă Dumnezeu)

Acest principiu te provoacă să-l descoperi pe Dumnezeu prin fapte, să te bucuri de viaţă, să-ţi pese de oamenii din jurul tău şi să-ţi aminteşti că poţi face în fiecare zi un lucru bun. Spiritul este tot ce îţi atinge inima.

* Principiul social (datoria faţă de ceilalţi).

Cercetaşul este dator să îi ajute pe ceilalţi, după cum poate cere la rândul său ajutor. Poţi lua supărarea cuiva numai print-un simplu gest, printr-o vorbă bună. Acest principiu te îndeamnă să oferi fericire şi sprijin celorlalţi, iar pe unde treci să laşi lumea un pic mai bună decât ai găsit-o.

* Principiul personal ( datoria faţă de mine).

Acest principiu te provoacă să-ţi cunoşti şi să-ţi dezvolţi calităţile, să vrei să devii o persoană demnă de încredere, fiind cinstit, corect, respectându-ţi cuvântul dat.

Acest principiu îţi arată că trebuie să te respecţi pe tine pentru a-i putea respecta pe ceilalţi.

Activităţile Scout sunt bine gândite, bine alese, astfel încât să antreneze punerea în valoare a talentelor nostre, a “talanţilor” noştri, astfel încât să îi folosim pentru binele celorlalţi, ca să ne atingem scopul de “a lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o”, dar şi în scopul autocunoaşterii, a pătrunderii adânc în interiorul nostru.

Chiar dacă activităţile Scout promovează jocul, asta nu înseamnă că Scout-ul este o joacă, ci dimpotrivă, din joc este întotdeauna ceva de învăţat, cum ar fi: competiţia trebuie să fie constructivă, învaţă să pierzi, acceptă-l pe cel de lângă tine aşa cum este el, înveseleşte-l pe cel trist, ocroteşte-l pe cel mic.

cercetasii-roma%cc%82niei

În concluzie, nu vă jucaţi cu viaţa, dar procedaţi într-un acemenea mod încât viaţa să devină un joc frumos.

Scoutismul este organizat pe următoarele ramuri de vârstă:

* lupișori sau spiriduși (8-12 ani) “Trăieşte din plin cu ceilalţi”

* temerari (12 – 16 ani): “Eu construiesc cu alţii”

* exploratori (16-18 ani): “Eu mă angajez”

* lideri ( peste 18 ani).

alin-pascaru

Dacă vreţi să descoperiţi marea bucurie a jocului, a cântecului, a vieţii alături de alţii, nu veţi regreta dacă veţi intra în familia noastră. Împreună vom putea descoperi taine ale lumii, vom străbate, atât cu sufletul cât şi cu trupul, locuri de neuitat, vom trăi aventurându-ne în necunscut. Vă aşteptăm chiar de plouă, chiar de-i soare, fără a vă uita zâmbetul şi buna dispoziţie acasă; dacă vreţi să descoperiţi “un izvor de viaţă”.
Centrul local „Insula Cercetașilor” – Bacău-centru

 

Ziua lui Robert Baden-Powell, fondatorul Mișcării Scout – 22 februarie

159 de ani de la nașterea fondatorului Mișcării Scout, Robert Baden-Powell; 109 ani de la nașterea Scout-ului. Membrii Cercetașii României – Scout, Centrul Local „Insula Cercetașilor” – Bacău, au marcat ziua de sărbătoare, duminică, 21 februarie, prin Liturghia de la ora 12.00 și întâlnirea de la ora 15.00. Astăzi, în lume, Organizația Mondială a Mișcării Scout (WOSM) numără peste 40 de milioane de membri, din peste 161 de țări. Centrul „operațional” al Mișcării se află în Kuala Lampur (Malaezia), iar sediul „legal”, adică echipa de conducere, la Geneva (Elveția).

În România, din 1993, Scout este asociat mișcării „Cercetașii României”. Suntem mândri că facem parte din marea Familie mondială Scout și ne angajăm să promovăm mai departe spiritul Mișcării, inspirat din cuvintele Fondatorului, Robert Baden-Powell: „Cred că Dumnezeu ne-a adus pe această lume pentru a fi fericiţi şi a ne bucura de viaţă. Fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi folosiţi totul în cel mai bun mod cu putinţă. Priviţi partea luminoasă a lucrurilor mai curând decât cea întunecată. Dar adevărata cale către a atinge fericirea este să o răspândiţi în jurul vostru. Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găsit-o şi, când vă va veni timpul, veţi muri împăcaţi gândindu-vă că, în fiecare ocazie, nu aţi pierdut timpul, ci aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă”. (În fotografie, o parte dintre cercetașii din parohia noastră.)

 

PENTRU EXPERIENȚE UNICE, VĂ AȘTEPTĂM PRINTRE NOI!

Membrii cercetași din Centrul Local

„Insula Cercetașilor” – Bacău-centru