Institutul secular „Sf. Tereza a Pruncului Isus” (Terezinele)

Compania a fost înfiinţată în anul 1926, la 21 ianuarie, în localitatea Lugano (Elveţia), din iniţiativa venerabilului Monsenior Aurelio Bacciarni (1873-1935), ca un ajutor pentru activităţile de apostolat ale diecezei.

Ca dar şi misiune din partea fondatorului, Compania primeşte carisma slujirii sub moto-ul: „Slujirea lui Cristos şi a Bisericii”, preluată şi practicată în primul rând de întâia chemată, Maria Mota (1883-1948), cofondatoarea terezinelor.

Ca patroană a fost aleasă sfânta Tereza a Pruncului Isus, care a practicat în mod exemplar copilăria spirituală a lui Cristos.

Monsenior Bacciarini afirma: „este frumos idealul celor care se consacră lui Dumnezeu în mănăstiri, dar frumos este şi idealul acelor tinere care sprijinite de puterea detaşării şi a vocaţiei se instalează chiar în inima lumii păgânizate luptând cu ea corp la corp, ridicând în fiecare tranşee cucerită însemnele lui Isus Cristos şi ale Împărăţiei sale”.

Terezinele sunt femei necăsătorite sau văduve. Ele trăiesc din rodul muncii lor, având diferite activităţi şi angajamente sociale fără obligaţia vieţii în comun.

În fiecare lună se organizează o zi de reculegere sub îndrumarea asistentului spiritual; la nivel naţional, o singură dată pe an, sunt organizate exerciţii spirituale; au loc două întâlniri (primăvara şi toamna), la care participă şi superiorii din Lugano.

Locul apostolatului este:

– Unul oficial, în Casa centrală unde se află un grup de terezine;

– Unul mai ascuns, desfăşurat la locul de muncă sau în familie;

– În biserică, prin sprijinirea activităţii pastorale.

În România, Compania a devenit cunoscută din 1996 în Transilvania, apoi în Muntenia şi Moldova. În prezent, terezinele activează în 18 parohii, printre care şi Bacău „Sf. Nicolae”.

Terezinele îşi propun să trăiască viaţa cu un spirit nou şi să devină sare, lumină şi plămadă pentru lume. Doresc să îşi împlinească viaţa lucrând în lume, îndeplinindu-şi activităţile de fiecare zi, trăind împreună cu oamenii obişnuiţi şi la fel ca ei. Astfel se simt continuatoare ale misiunii lui Cristos care lucrează prin Biserică.
Persoane de contact: Elena Matei (0741-264893) şi Maria Petre (0730-919198)