Acţiunea Catolică este o asociaţie de laici, un loc special pentru ca laicii să se poată organiza în strânsă cooperare cu ierarhia Bisericii. Data de nastere a Actiunii Catolice poate fi considerata 8 decembrie 1868. A aparut in nordul Italiei, intr-o regiune si intr-o perioada in care clerul era din ce in ce mai contestat, fapt care a impus cresterea rolului laicilor in evanghelizare, in colaborare cu preotii si episcopii lor. Aparuta din initiativa unor tineri, binecuvantata apoi de papi si episcopi, A.C. a cunoscut in istoria sa transformari profunde in stransa corelatie cu transformarile din Biserica si din societate. La recomandarea episcopului Petru Gherghel si dupa un schimb de experienta cu un grup de 50 de tineri din A.C. Verona (Italia), in urma intalnirilor care s-au desfasurat in vara anului 1991, in Italia si in aprilie 1992, in Romania, s-a constituit la Bacau un consiliu provizoriu al A.C. diecezane la nivel de tineret la 20 aprilie 1992. În mod oficial, A.C. din Dieceza de Iasi a luat fiinta la 8 decembrie 1992, cand in 9 parohii din dieceza tinerii si-au exprimat dorinta de a se angaja si de a se dedica slujirii aproapelui, in Biserica, in fata parintelui paroh si a comunitatii. Cu putin timp inaintea acestei zile au aparut Statutul si Regulamentul A.C. “Sf. Iosif Iasi. În 1994, pe 22 mai, la Bacau s-a infiintat Acţiunea Catolică a Copiilor (A.C.C.), ramură cu mari perspective de dezvoltare. În toamna anului 2010 s-au pus la Bacău și bazele Acțiunii Catolice a Adulților, iar la 5 decembrie același an au depus adeziunea în prezența pr. Felix Roca – asistent spiritual diecezan, și a părintelui Petru Tamaș – asistent spiritual parohial.

La nivel parohial, membrii A.C.A.,  A. C. T şi A. C. C. isi desfasoara activitatea pe următoarele laturi:

* Latura liturgica: pregatirea sfintei Liturghii; participarea la cor; momente de adoratie si rugaciune in comun; exercitii spirituale si zile de reculegere pentru tineri; etc.

* Latura formativa: participarea saptamanala a tinerilor la cateheze; dezbateri pe teme de credinta; etc.

* Latura caritativa: ajutorarea celor aflati in dificultati materiale; vizitarea bolnavilor; ajutorarea si sustinerea reciproca a membrilor din grup; etc.

* Latura recreativa: organizarea placuta si utila a timpului liber; excursii, iesiri in natura; activitati cultural-artistice, sportive si turistice; etc.

Deasemenea, la nivel parochial Acţiunea Catolică promovează următoarele aspecte:

– Misiunea de a proclama pe Domnul nostrum Isus Cristos;

– evanghelizarea tuturor categoriilor sociale;

– o acţiune comună în faţa activităţii apostolic a Bisericii;

– construirea Bisericii – nu de tip laic ca o activitate umană, ci de natură supranaturală: prin Cuvânt, Sacramente şi iubire;

– privire, evaluare şi acţiune – în spiritul Evangheliei;

– reînnoirea vieţii conform cu normele creţtine în familie şi societate;

– formarea pentru viaţă în conformitate cu principiile de credinţă;

– creşterea şi consolidarea comunitatii creştine;

– apostolatul individual;

– un răspuns la tendinţele de secularizare, promovând valorile creştine ale societăţii;

– o şcoală a vieţii sociale