Benedict al XVI-lea va părăsi pontificatul la 28 februarie şi a cerut să se stabilească un conclav pentru alegerea succesorului. A anunţat acest lucru personal, în limba latină, la Roma, în ziua de 11 februarie 2013, în timpul consistoriului pentru canonizarea martirilor din Otranto. Papa a explicat că resimte povara misiunii, că a meditat îndelung această decizie şi că a luat-o pentru binele Bisericii.

„Iubiţi fraţi – le-a spus papa cardinalilor – v-am convocat la acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în repetate rânduri conştiinţa mea în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat ministerul petrin”.

„Sunt foarte conştient – a adăugat – că acest minister, prin esenţa sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele şi cuvintele, ci nu mai puţin suferind şi făcând rugăciune. Totuşi, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări şi agitată de probleme de mare relevanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca sfântului Petru şi a vesti evanghelia, este necesară şi puterea fie a trupului, fie a sufletului, putere care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în aşa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredinţată mie”.

Joseph Ratzinger, 85 de ani, a devenit papă la 19 aprilie 2005, fiind succesorul lui Karol Wojtyła (Ioan Paul al II-lea). Născut la 16 aprilie 1927, la Marktl am Inn, Bavaria (Germania), Benedict al XVI-lea este cel de-al 265-lea papă din istoria Bisericii Romano-Catolice şi primul papă de origine germană după 482 de ani.

Înainte de 19 aprilie 2005 cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi preşedinte al Comisiei Pontificale Teologice Internaţionale.

În istoria Bisericii au mai existat şi alte retrageri ale papilor. Silvestru al III-lea în anul 1045 s-a retras în propria dieceză. În acelaşi an, papa Bendict al IX-lea s-a retras în favoarea lui Grigore al VI-lea. Celestin al V-lea, ales papă în anul 1294, s-a retras după cinci luni, motivând că era prea bătrân, bolnav şi nepotrivit pentru această misiune. Ultimul papă care s-a retras a fost Grigore al XII-lea, care a renunţat la în anul 1415.

* * *

Declaraţia papei Benedict al XVI-lea privind retragerea sa

Prezentăm în cele ce urmează, în traducerea pr. Mihai Pătraşcu, declaraţia integrală a papei Benedict al XVI-lea privind retragerea sa

Fraţilor preaiubiţi,

V-am convocat la acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în repetate rânduri conştiinţa mea în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat ministerul petrin. Sunt foarte conştient că acest minister, prin esenţa sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele şi cuvintele, ci nu mai puţin suferind şi făcând rugăciune. Totuşi, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări şi agitată de probleme de mare relevanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca sfântului Petru şi a vesti evanghelia, este necesară şi puterea fie a trupului, fie a sufletului, putere care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în aşa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredinţată mie. Pentru aceasta, foarte conştient de gravitatea acestui act, cu deplină libertate, declar că renunţ la slujirea mea de episcop de Roma, succesor al sfântului Petru, încredinţată mie prin mâna cardinalilor la 19 aprilie 2005, în aşa fel încât, de la 28 februarie 2013, la ora 20.00, scaunul Romei, scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi va trebui să fie convocat, de cei cărora le revine acest lucru, Conclavul pentru alegerea noului suveran pontif.

Fraţilor preaiubiţi, vă mulţumesc din adâncul inimii pentru toată iubirea şi lucrarea cu care aţi purtat împreună cu mine povara ministerului meu şi cer iertare pentru toate lipsurile mele. Acum, să încredinţăm Sfânta Biserică grijii marelui său păstor, Domnul nostru Isus Cristos, şi s-o implorăm pe sfânta sa mamă, Maria, ca să asiste cu bunătatea sa maternă pe părinţii cardinali în alegerea noului suveran pontif. Cât mă priveşte, şi în viitor, voi vrea să slujesc din toată inima, cu o viaţă dedicată rugăciunii, sfânta Biserică a lui Dumnezeu.

Vatican, 10 februarie 2013

Benedict al XVI-lea

sursa: www.ercis.ro{jcomments on}