„Creştinul este o persoană cucerită de iubirea lui Cristos, şi, mişcată de această iubire, este deschisă în mod profund şi concret către iubirea faţă de aproapele”, spunea Papa Benedict.

Cu toţii am fost surprinşi de vestea că papa Benedict va părăsi pontificatul, astăzi, 28 februarie, la ora 20.00. „După ce mi-am examinat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că, din cauza vârstei înaintate, nu mai am puterea de a exersa în mod potrivit ministeriul petrin”, au fost cuvintele care au rezumat motivul acestei decizii.

Încă nu este momentul de face bilanţul slujirii sale ca succesor al lui Petru, însă putem sublinia anumite aspecte care reies la o primă vedere.

În faţa acestei decizii, primul lucru pe care îl percepem la acest Papă este calitatea sa de a-şi recunoaşte limitele personale şi de a lua o decizie în prezenţa lui Dumnezeu. Aceasta confirmă faptul că papa este un om al credinţei, un om care caută mereu voinţa lui Dumnezeu.

Virtuţile cardinale. Slujirea sa a fost marcată de cele trei virtuţi cardinale: credinţa, speranţa şi caritatea. În primul rând, ne-a oferit trei scrisori enciclice preţioase: Deus caritas est (2005), despre iubirea creştină; Spe salvi (2007), despre speranţa creştină; Caritas in veritate (2009), despre autentica dezvoltare umană în iubire şi adevăr.

Ne-a chema să trăim Anul credinţei, începând cu 11 octombrie anul trecut până la 24 noiembrie 2013, cu această motivaţie: „Încă de la începutul slujirii mele ca succesor al lui Petru, am amintit de exigenţa de a redescoperi drumul credinţei pentru a lumina din ce în ce mai clar bucuria şi entuziasmul reînnoit al întâlnirii cu Cristos”.

De fapt, a fost mereu preocuparea sa pastorală să animeze ardoarea credinţei în Cristos.

În Scrisoarea sa enciclică Deus caritas est spune: „… nu începi să fii creştin printr-o decizie etică şi nici printr-o idee măreaţă, ci printr-o întâlnire cu un eveniment, cu o persoană care dă un nou orizont vieţii şi, prin aceasta, o orientare decisivă”.

Cu privire la Post. De câteva săptămâni bisericile noastre au început să străbată timpul liturgic al Postului Mare, care ne pregăteşte inimile pentru a celebra misterul central al credinţei noastre: Paştele. Aceasta este victoria definitivă a iubirii lui Dumnezeu asupra păcatului şi a morţii, victorie manifestată în Isus Cristos.

Centrul nostru este Isus Cristos şi către el ne îndreptăm privirea şi călătoria noastră. De aceea, Papa doreşte ca în acest Post Mare să ne îndrăgostim de Cristos: „Creştinul este o persoană cucerită de iubirea lui Cristos, şi, mişcată de această iubire, este deschisă în mod profund şi concret către iubirea faţă de aproapele. Această atitudine se naşte înainte de toate din conştiinţa că Domnul ne iubeşte, ne iartă, şi chiar ne slujeşte, se apleacă se spele picioarele apostolilor şi se dăruieşte pe cruce pentru a a atrage omenirea la iubirea lui Dumnezeu”.

Mulţumim, Sfinte Părinte! Prin viaţa şi misiunea ta ne-ai demonstrat ce înseamnă a trăi în credinţă, speranţă şi iubire! În acest Post Mare 2013 ne vom ruga pentru sănătatea ta şi după intenţia ta, şi pentru ca Domnul să îi inspire pe cardinali să-l aleagă pe succesorul tău, care deja se află în inima lui Dumnezeu.

Federico Palacios