Plecarea Papei nu este un abandon al Bisericii

Secretarul de Stat al Vaticanului, Cardinalul Tacisio Bertone, a afirmat că renunţul papei „nu este un abandon” al Bisericii şi nici o fugă de responsabilităţi.

Astfel se exprima Cardinalul într-o discuţie preluată de L’Osservatore Romano (LOR). În această conversaţie, a amintit şi că în dialogul cu Peter Seewald (2010) Papa a spus că „Biserica poate trece prin momente dificile”. Papa nu abandonează barca lui Petru, dar atunci când îi lipsesc puterile şi într-un moment de analiză înaintea lui Dumnezeu, papa poate renunţa la oficiul petrin, şi aşa a şi făcut.

Sfântul Părinte a simţit necesitatea de a face acest pas „mai ales gândindu-se la responsabilităţile Bisericii universale”. Aceasta a făcut-o „fără a fugi de responsabilităţi şi fără a abandona Biserica”.

Despre întâlnirea cu cardinalii, care are loc astăzi, 28 februarie, Cardinalul Bertone a spus că este un semn „de recunoştinţă pentru sfatul şi apropierea cu care cardinalii l-au însoţit în aceşti ani”.

„Este un semn reciproc, prin care li se dă posibilitatea de a-l saluta personal, de a-l vedea faţă în faţă. Aşa cum discipolii lui Paul l-au salutat pe Paul în Milet”, a conchis cardinalul.