Noul papă al Bisericii Catolice este Jorge Mario Bergoglio: papa Francisc.

La ora locală 19.06 (20.06, ora României), în seara de miercuri, 13 martie 2013, în a doua zi de conclav, de pe faimosul coş de la Vatican a ieşit fum alb, semn către lumea întreagă că a fost ales noul papă. Este primul papă iezuit şi primul latinoamerican.

În primul salut adresat credincioşilor, noul Pontif a înălţat împreună cu poporul o rugăciune pentru predecesorul său, papa emerit Benedict al XVI-lea. Apoi a menţionat că acum, la început de drum, le cere credincioşilor să se roage unii pentru alţii „pentru a fi o mare fraternitate”. „Sper ca acest drum al Bisericii pe care îl începem acum să fie unul rodnic pentru evanghelizare”. Apoi a cerut o rugăciune în tăcere pentru ca Dumnezeu să-l ajute în activitatea sa.

„Fraţilor şi surorilor, bună seara! Datoria conclavului era aceea de a da un episcop Romei, iar confraţii mei cardinali m-au căutat până la capătul lumii. Vă mulţumesc pentru acest bun venit. Înainte de toate aş dori să facem o rugăciune pentru episcopul nostru emerit, Benedict al XVI-lea. Să ne rugăm împreună pentru ca Dumnezeu să-l binecuvânteze şi Sfânta Fecioară să-l păzească. Tatăl nostru… Începem un drum de fraternitate, de iubire, de încredere. Să ne rugăm să fie o mare fraternitate în toată lumea. Înainte de a da binecuvântarea, vă cer un favor: să cereţi lui Dumnezeu binecuvântarea pentru episcopul vostru. Să fie în tăcere această rugăciune a voastră pentru mine […] Noapte bună şi odihnă liniştită”.

Jorge Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, la 17 decembrie 1936, fiind unul dintre cei cinci copii ai soţilor Mario Bergoglio (angajat la căile ferate) şi Regina (casnică). A terminat şcoala secundară E.N.E.T 27 Hipólito Yrigoyen cu titlul de tehnician chimist. La 21 de ani, în 1957, s-a hotărât să devină preot. A intrat în ordinul iezuit.

A fost hirotonit preot la 13 decembrie 1969. A desfăşurat o frumoasă activitate ca preot şi profesor de teologie. A fost consacrat episcop titular de Auca la 20 mai 1992, fiind unul dintre cei patru episcopi auxiliari de Buenos Aires. În 1997 a fost desemnat episcop coadiutor, iar în 1998 arhiepiscop de Buenos Aires. În timpul consistoriului din 21 februarie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal cu titlul sfântului Robert Belarmin. A făcut parte din Comisia pentru America Latină, din Congregaţia pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor etc.

Pe când era cardinal, Jorge Bergolio a fost cunoscut pentru umilinţa sa, pentru apărarea doctrinei sănătoase despre familie şi pentru luările de poziţie în favoarea dreptăţii sociale. Stilul său simplu a contribuit la reputata sa umilinţă. A locuit într-un apartament mic. Nu a avut limuzină, nici şofer, ci a preferat transportul public. Deseori gătea pentru sine. A fost şi este un om al rugăciunii.

Dintre lucrările sale amintim: Meditaţii pentru călugări, Reflecţii despre viaţa apostolică, Reflecţii despre speranţă, Dialoguri între Ioan Paul al II-lea şi Fidel Castro, A educa: exigenţă şi pasiune, Naţiunea de construit, Corupţie şi păcat, Despre acuzarea de sine însuşi, Adevărata putere este slujirea, Minte deschisă şi inimă credincioasă.

Redăm câteva impresii date publicităţii ale celor care au trăit cu intensitate momentul prezentării noului papă: „Are un chip atât de amabil! Şi a fost atât de deschis. Ne-a vorbit ca şi cum era de-al nostru. Cred că este un semn bun” (Sarah Hopper, USA). „Sunt foarte fericită. Noul papă are o inimă atât de mare!” (Sun Mi Moon, Coreea de Sud). „Ca mexican, sunt foarte bucuros că noul papă este un latinoamerican. Însă mai importantă decât naţionalitatea este înţelepciunea pe care i-a dat-o Dumnezeu” (Juan Campos).

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pr. Federico Lombardi, afirmă că alegerea unui papă latinoamerican este „un act de curaj din partea cardinalilor” care au dorit „să lărgească privirea Bisericii”. Pr. Lombardi, iezuit ca şi noul papă, îi elogiază de asemenea „simplitatea” şi „dorinţa de a sluji Biserica”. Casa Albă a trimis acest mesaj: „Alegerea sa dovedeşte forţa şi vitalitatea unei regiuni în creştere şi în lumea noastră, iar noi, împreună cu milioanele de hispano-americani, împărtăşim bucuria acestei zile istorice….”. Preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, Ronald Lauder a salutat şi el alegerea noului papă: „Papa Francisc este un om al dialogului, un om capabil să aibă punţi cu celelalte religii”.

Să ne rugăm pentru noul papă, aşa cum ne-a cerut în primul său mesaj. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru acest dar şi suntem bucuroşi că ne aflăm în barca lui Petru.{jcomments on}