EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
DECANATUL ROMANO – CATOLIC
Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău
Tel. 0234/536660; fax 0234/571583
http://www.decanatcatolicbacau.ro
Nr. 136 / 18.03.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Duminica Floriilor – Ziua Tineretului


Biserica Catolică celebrează duminică, 24 martie 2013, Duminica Floriilor care aminteşte de intrarea Mântuitorului Cristos în Ierusalim şi marchează începutul Săptămânii Sfinte. În această săptămână celebrăm pătimirea, moartea şi învierea Domnului.

În Duminica Floriilor sărbătorim şi Ziua Mondială Tineretului. După Liturghia cu binecuvântarea ramurilor de la ora 18.00 va urma o procesiune pe străzile oraşului.

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorinţa fericitului papă Ioan Paul al II-lea în Duminica Floriilor din anul 1984. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri… A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de trei ani s-au organizat şi întâlniri mondiale în diferite oraşe ale lumii, la care au participat milioane de tineri.

În Duminica Floriilor, în fiecare parohie vor fi întâlniri şi rugăciuni speciale cu şi pentru tineri. Tema din acest an este: „Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile” (Mt 28,19).

La Bacău, tineri din toate parohiile catolice ale oraşului vor participa la Liturghia celebrată în biserica „Ss. Petru şi Paul” din centrul oraşului la ora 18.00, după care, în jurul orei 19.00, cu ramuri în mâini, vor porni în procesiune pe străzile oraşului, rugându-se Calea Sfintei Cruci. Împreună cu ei vor merge preoţii din comunităţile respective.

Procesiunea cu Crucea tinerilor se va desfășura pe următorul traseu: plecarea de la catedrala „Ss. Petru și Paul”, apoi străzile: Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu și cu revenire pe lângă casa de cultură până la catedrala catolică, unde va avea loc încheierea procesiunii și a celebrării „Căii Sfintei Cruci”.

La ora 18.00, la intrarea în biserică, se vor sfinţi ramurile de Florii. Intrarea Domnului în Ierusalim este cinstită prin procesiunea solemnă cu ramuri. Credincioşii participă la procesiune cântând şi purtând ramuri în mâini. Ramurile binecuvântate vor fi apoi păstrate acasă cu pietate, amintind de victoria lui Cristos. Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar Pătimirea după sfântul Luca va fi citită pe roluri. Astfel se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se împărtăşească, pentru a se pregăti în mod autentic pentru Învierea Domnului.

Biroul de presă
Pr. Iulian Robu

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)

pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com){jcomments on}