În data de 26 martie 2013, Parohia “Sf. Nicolae” din Bacău a avut privilegiul de a-l primi în mijlocul ei pe tatăl, maestrul și prietenilor tinerilor, sfântul Ioan-Bosco, sau cum obișnuiesc să-l numească prietenii, Don Bosco.

După sosirea lui, din jurul orei 16.45, cu toții ne-am rugat rugăciunea Rozariului conduși de păstorul nostru PS Aurel Percă. Acesta a prezidat și Sf. Liturghie ce a început la ora 18.00. Au concelebrat Pr. Igino Buffi, consilier pastoral al Provinciei saleziane Veneto (de care aparține și comunitatea saleziană din România), Pr. Dâscă Isidor, decan de Bacău, toți preoții salezieni care activează pe teritoriul Romaniei (Bacău, Constanța) și Republica Moldova. Acestora s-au alăturat preoții diecezani care într-un mod sau altul au o legătură mai specială cu Don Bosco. Printre aceștia amintim pe Pr. Felix Roca, cel care ne-a adresat și cuvântul de învățătură.

A urmat apoi o veghe de rugăciune condusă de grupul de tineri ADS (Amici Dominic Savio). Aceștia, prin meditațiile și cântecele lor, i-au ajutat pe credincioșii veniţi în pelerinaj la relicvele sfântului să intre mai ușor în dialog cu acesta. În jurul orelor 21.15 relicvele s-au reîntors la Oratoriul Don Bosco. Următoarele locuri în care va poposi sunt Traian și Parohia „Fericitul Ieremia” Bacău.

A fost o experiență foarte frumoasă, care a început, putem spune, o dată cu ninsoarea . La ora 11.00, 25 martie, moaștele au ajuns din Croația la Oratoriul din Bacău (din Croația, pentru că în prezent sfintele rămășițe ale lui Don Bosco se află într-un pelerinaj internațional menit să ne pregătească pentru aniversarul a 200 de ani de la nașterea sfântului).

A fost plăcut și pentru mine, chiar emoționant, să-l avem printre noi pe cel care s-a priceput atât de bine în a-i educa pe tineri. El continuă să ne învețe și astăzi ce rol important are educația pentru om, pentru viață, pentru societate. Dar nu o educație care se rezumă doar la instrucție, doar la regulile de bun simț. Nu, Don Bosco atunci când pronunța educație pronunța alături trei alte cuvinte: religie, rațiune și iubire. În acest mod, Don Bosco se referea la natura umană care trebuie formată în ansamblul ei: să educăm spiritul, mintea și aceasta să o facem cu iubire, folosind mai degrabă verbul „a preveni” decât „a reprima, a pedepsi”.

Mă bucur că am avut marea oportunitate, așa cum subliniau pr. Isidor Dâscă și pr. Felix Roca, de a fi vizitaţi de un sfânt la noi acasă. Îi mulțumim lui Don Bosco pentru vizită și îl rugăm să ne ocrotească în continuare pentru a ne ajuta să devenim „buni creștini și cetățeni onești”.

Maria-Celina Ciobanu

În continuare redăm impresiile unor tineri prezenți:

Pe la orele 16:30, așteptam cu mari emoții, ca relicvele Sfântului Ioan Bosco să ajungă și la noi în biserică.

Pentru cei care au citit viața Sfântului Ioan Bosco și pentru cei care au fost educați de frații salezieni, care urmează exemplul lui Don Bosco, cu siguranță sunt momente mult așteptate. Încă de mică, am avut privilegiul de a cunoaște viața acestui sfânt, de a afla despre dragostea pe care o purta tinerilor și de frumoasele tehnici de a educa și de a atrage tinerii la viața de credință. Don Bosco, pentru mine, este și va fi un sfânt care a știut să trăiască după voința lui Cristos în mijlocul problemelor cotidiene, lucrând împreună cu tinerii și pentru tineri. Îmi plac mult cuvintele lui Don Bosco: ,,E de ajuns să fiți tineri ca să vă iubesc!”

Când am văzut moaştele sfântului, am simțit că cel care ne-a iubit ca pe ,,copiii” săi, a venit acum să ne viziteze și să ne dea forța necesară pentru a înfrunta problemele întâlnite în drumul vieții noastre. Voi continua să îndrept rugăciunea mea către acest mare sfânt, cerând ajutorul în îndeplinirea misiunii pe care Cristos mi-a încredințat-o”. (Olga)

O mare sărbătoare în parohia noastră datorită moaștelor Sfântului Ioan Bosco. Această zi m-a trezit din amorțeală și m-a ajutat să-mi reîncarc bateriile. Firește că rugăciunea ne-a adunat pe toți credincioșii alături de Sfântul Ioan Bosco, pentru a-l venera cu bucurie. Văzând chipul lui don Bosco și auzindu-i povestea de viața, m-am eliberat de stres, mi-am relaxat mintea și în același timp mi-am răspuns la multe din întrebările pe care le aveam. Tot ce am acumulat în această seară prin intermediul lui pot spune că mă ajută să dobândesc puterea necesară pentru a supraviețui în secolul în care ne aflăm, unde concepțiile tinerilor, adolescenților, oamenilor sunt foarte schimbătoare”. (Bianca)

În seara aceasta am avut onoarea de a avea printre noi moaștele lui „don Bosco”, preotul despre care aproape toți tinerii creștini din ziua de azi știu câte puțin, sau cel puțin au auzit de numele acestui sfânt. A fost un moment emoționant, care a adunat foarte mulți credincioşi de toate confesiunile. Eu, neavând ocazia de a ajunge la Torino, am fost foarte bucuroasă că a venit el la noi. Am putut să ne spunem dorințele, ca el să ni le îndeplinească. Îmi doresc ca el să aibă grijă de toți tinerii, de cei credincioși dar și de cei mai rebeli”. (Georgiana)


{jcomments on}