Plini de entuziasm şi voie bună, peste 200 de tineri absolvenţi ai clasei a XII-a, promoţia 2013, au păşit pe data de 27 aprilie, pragul Sanctuarului Marian de la Cacica, recitând Sfântul Rozariu. Toţi erau animaţi de dorinţa arzătoare de a o preamări şi a se ruga împreună Sfintei Fecioare Maria pentru reuşita la examenul de bacalaureat. Încrezători în ajutorul şi ocrotirea Mamei Cereşti, tinerii au renunţat pentru o zi la preocupările lor cotidiene, pentru a trăi clipe pline de har împreună cu colegii, profesorii de religie, preoţi din dieceza de Iaşi, participanţi la acest eveniment special.

Pelerinajul a avut două etape importante: Sfânta Liturghie, concelebrată de 10 preoţi, şi adoraţia euharistică, la care tinerii au dovedit o impresionantă devoţiune şi implicare sufletească. Întrucât trupul, mintea şi sufletul trebuie să fie într-o continuă armonie pentru a reuşi în viaţa, indiferent de examenele pe care le avem de susţinut, înainte şi în timpul Sfintei Liturghii, 2 preoţi au stat la dispoziţia tinerilor, la scaunul de spovadă, ascultându-le grijile, greşelile, şi nu în ultimul rând eliberându-le sufletul pentru a trăi cu credinţă această minunată zi, oferită de Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, pentru a-şi întări forţele, tinerii au servit prânzul, din pacheţele proprii, apoi au revenit pentru a-l adora pe Isus.

Prin rugăciunile, gândurile frumoase exprimate, tinerii au mulţumit lui Dumnezeu pentru tot ce au primit în viaţă.

Pelerinii au primit binecuvântarea, după care s-au îndreptat cu multă bucurie, pace, linişte, încetul cu încetul spre autocare.

Pentru a încheia această zi în spirit de har, pelerinajul tinerilor a continuat printr-un popas la Nisiporeşti, vizitând-o pe slujitoarea Domnului, Veronica Antal, „un crin însângerat” din iubire pentru Tatăl ceresc.

O viaţă fericită presupune împlinire atât din punct de vedere intelectual cât şi spiritual. Astfel, la pregătirea intensă a liceenilor pentru depăşirea cu succes a examenului maturităţii, pelerinajul de la Cacica a oferit speranţă, încredere şi noi forţe necesare valorificării muncii depuse. Dumnezeu ne ascultă rugăciunile şi ni le îndeplineşte dacă vede că suntem demni de harul cerut. Astfel, o bună pregătire intelectuală, o prietenie permanentă cu Dumnezeu şi cu Preasfânta Fecioară Maria, care ne ocroteşte neîncetat, sunt diamantele necesare reuşitei în viaţă.

Ajunşi acasă, la Bacău, bucuria a fost completată de binecuvântarea dată de părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă, care ne-a încurajat să trăim cu multă credinţă şi dragoste viitorul.

Pelerinajul absolvenţilor a constituit un motiv în plus de întărire în credinţă şi totodată un prilej optim pentru a dobândi forţa de muncă şi încredere în propriile puteri. Ajunşi în faţa Preacuratei, tinerii şi-au încredinţat viitorul în mâinile Protectoarei lor şi i-au cerut să mijlocească pentru ei ajutor şi luminarea minţii la examenul ce-l vor susţine.

Natalia Benchea şi

Diana Mare

{jcomments on}