Sâmbătă, 11 mai 2013, începând cu ora 10.30, în sediul Decanatului Romano-Catolic de Bacău, s-a desfăşurat simpozionul „Reţelele sociale: porţi de adevăr şi de credinţă; noi spaţii de evanghelizare”. Această întâlnire a fost organizată de Decanatul Romano-Catolic de Bacău în colaborare cu Oficiul pentru Comunicaţii sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Au fost invitaţi directori de televiziune şi ziare, jurnalişti, reporteri, ziarişti, angajaţi mass media, administratori de bloguri.

Evenimentul este prilejuit de cea de-a 47-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale. Mesajul din acest an al Sfântului Părinte Papa pentru această zi aniversară lansează un apel la un dialog fecund între Biserică şi mass media cu privire la credinţă şi întrebările profunde ale omului contemporan. Pentru a da curs acestei invitaţii, s-a născut iniţiativa de a organiza acest simpozion.

Programul întâlnirii a fost deschis de salutul şi rugăciunea condusă de pr. decan Isidor Dâscă. Acesta le-a spus bun venit participanţilor şi le-a mulţumit că au dat curs invitaţiei.

A urmat prelegerea „Cine suntem noi?” a pr. Petru Tamaş. Acesta şi-a expus ideile pornind de la cinci întrebări privitoare la identitatea catolicilor din România şi din Bacău. S-a pus accentul pe implicarea Bisericii pe plan social, caritativ şi educaţional.

Prelegerea „Biserica şi mijloacele de comunicare” ţinută de pr. Cornel Cadar a punctat învăţătura Bisericii despre mijloacele de comunicare socială, după cum reiese din documentele magisteriale.

Pr. Iosif Dorcu a prezentat tema „Ce aşteaptă Biserica de la jurnalişti”. Pe durata cuvântării a amintit valorile pe care trebuie să le promoveze mass media.

În partea a doua a întâlnirii s-a lăsat spaţiu pentru întrebări, impresii, discuţii şi propuneri. A fost interesant să vedem şi ce aşteaptă jurnaliştii de la Biserică.

La final, Surorile Pauline şi-au prezentat pe scurt carisma şi implicarea lor în domeniul tipăriturilor.

Întâlnirea s-a încheiat cu prânzul luat împreună cu jurnaliştii. Acest moment a constituit o încă o ocazie de cunoaştere şi apropiere reciprocă. S-au legat prietenii, s-au notat numere de telefon, s-au împărtăşit idei.

Pe durata simpozionului s-a subliniat de mai multe ori această realitate: Biserica susține că mijloacele de comunicare în masă pot oferi neamului omenesc mari binefaceri, întrucât, prin natura lor, reţelele mass media au rolul de a contribui la îmbogăţirea sufletelor şi la răspândirea împărăţiei lui Dumnezeu. Prin menirea lor de a răspândi adevărul pentru binele oamenilor, mass media constituie o forţă şi un imens potenţial.

Pr. Iulian Robu

{jcomments on}