Sâmbătă, 18 mai, la ora 17.30, din faţa Bisericii „Sfinţii Petru şi Paul” credincioşi din toate parohiile din Bacău au pornit în procesiune spre Baraţi. Acolo s-au unit în rugăciune cu ceilalţi pelerini iubitori ai Duhului Sfânt şi ai Maicii Domnului.

Cine este Duhul Sfânt? Este o Persoană a Sfintei Treimi. O Persoană! Ori de câte ori primim vizita unei persoane importante, executăm pregătirile de rigoare: facem curăţenie, facem tot posibilul să îi dăm un bun venit din inimă. La fel a fost şi cu comunitatea din Bacău, în aşteptarea Duhului Sfânt. După Înălţarea Domnului, am ridicat rugi fierbinţi către cer invocându-l pe Duhul Sfânt şi am ţinut novena la sărbătoarea Rusaliilor. Mulţi au făcut curăţenie în sufletul lor printr-o Spovadă bună, pentru a-i da un bun venit călduros Mângâietorului pe care ni l-a trimis Cel Înviat.

În ajunul Rusaliilor, când soarele încă ne mai lumina calea, am plecat în procesiune spre Baraţi. Tinerii au purtat pe umeri statuia Maicii Domnului. Nu îl puteam primi pe Duhul Sfânt altfel decât apostolii, care împreună cu Maria stăruiau în rugăciune. Pe drum ne-am rugat Sfântul Rozariu, am intonat cântece la Duhul Sfânt. Cu cât ne apropiam mai mult de biserica din Baraţi, simţeam adierea blândă şi curată a Mângâietorului divin.

Împreună cu bărăţenii şi ceilalţi pelerini ne-am rugat Sfântul Rozariu şi am cântat Litania bavareză. La ora 20.00 a început Sfânta Liturghie. Celebrat principal a fost pr. Isidor Dâscă, paroh şi decan de Bacău. Părintele predicator Ieronim Budulai a evidenţiat importanța Duhului Sfânt în viaţa creştinului.

După Sfânta Liturghie, cu lumânări în mână, în procesiune, am trăit cu maximă intensitate vigilia de pregătire la Coborârea Duhului Sfânt. Ne-am simţit ca apostolii în cenacol. Flacăra lumânărilor din mână ne-a amintit de limbile de foc ce au coborât la Ierusalim iar vocile vibrante ale pelerinilor ne-au dat senzaţia că au loc noi Rusalii asupra noastră. Cu toţi am experimentat că Duhul Sfânt este viu şi puternic şi că suflă şi acum în Biserica lui Cristos.

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul inefabil al Duhului Sfânt şi îl rugăm să ne însoţească mereu cu această lumină dumnezeiască.

Balint Cristian

{jcomments on}