Joi, 23 mai, la ora 20.00, Biserica Catolică „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău a primit vizita renumitei viori Stradivarius. A concertat Alexandru Tomescu.

Acest violonist face parte din stirpea nobilă a artiştilor care se simt acasă şi pe marile scene ale lumii dar şi alături de publicul românesc din toate colţurile ţării. Ca şi alţi muzicieni de elită, el cinsteşte şcoala muzicală românească, făcând o strălucită pledoarie muzicală cu fiecare concert.

Anul acesta, Turneul Naţional Stradivarius a fost pus sub semnul muzicii lui Bach, o muzică de extracţie divină, luminoasă, senină care îndeamnă la o pace profundă, înţeleaptă atât cu lumea interioară cât şi cu cea din afară. O muzică pură şi imaterială, care emană lumină şi e un prilej de meditaţie existenţială, un izvor de bucurie a simplităţii şi serenităţii.

Pentru Alexandru Tomescu, cele Şase Sonate şi Partite pentru vioară solo reprezintă Biblia violoniştilor. Turneul său reprezintă o ofrandă adusă sacrului, căci cele 12 concerte s-au desfăşurat în incinte pline de spiritualitatea divină.

Includerea Bacăului între aceste 12 locaţii este onorantă şi subliniază poziţia centrală în viaţa comunităţii a bisericii ,,Sfântul Petru şi Paul”. Prin arhitectură, prin acustica specială, prin deschiderea către evenimente culturale şi desigur prin viaţa creştină de zi cu zi, biserica este un pol şi un reper de maximă vitalitate.

Valoarea extraordinară a lui Alexandru Tomescu este evidenţiată de onoranta misiune de a cânta la singura vioară Stradivarius din România. Nici astăzi nu sunt desluşite toate secretele fabricaţiei acestor minunate viori care poartă numele lutierului Antonio Stradivari.

Maratonul de două ore şi jumătate, de la ora 20.00 la 22.30, al solistului a pus în valoare atât măiestria compozitorului cât şi arta completă, tehnica de rafinată virtuozitate a acestuia.

Mulţumiri vii atât interpretului cât şi a gazdelor acestui concert memorabil, unul din cele mai importante din acest an.

Radu Ciobanu