EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
DECANATUL ROMANO – CATOLIC
Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău
Tel. 0234/536660; fax 0234/571583
http://www.decanatcatolicbacau.ro
Nr. 337 / 27.05.2013

Procesiune cu ocazia Sărbătorii Trupul şi Sângele Domnului

Biserica Romano-Catolică, joi, 30 mai 2013, sărbătoreşte Trupul şi Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie de la ora 18.00, din catedrala „Ss. Petru şi Paul”, prezidată de pr. Isidor Dâscă, paroh de Bacău „Sf. Nicolae”, va fi urmată de o procesiune solemnă pe străzile oraşului. Se vor face rugăciuni pentru oraş şi pentru ţară.

Isus prezent în sfânta Împărtăşanie va fi purtat pe străzile oraşului însoţit de cântarea copiilor, a tinerilor, a credincioşilor şi a fanfarei. Băieţii şi fetiţele care au făcut întâia sfântă Împărtăşanie în ultimii 3 ani vor arunca petale de flori.

Preasfântul Sacrament va fi purtat în procesiune de cel care va prezida sfânta Liturghie. Împreună, însoţindu-l pe Cristos prezent în taina sfintei Împărtăşanii, vor fi prezenţi preoţii de la Decanat, preoţi de la parohiile şi congregaţiile din Bacău şi părinţii profesori de la seminar.

Procesiunea cu Sfânta Taină va începe în jurul orei 19.00, după sfânta Liturghie, şi se va desfăşura pe următorul traseu: Strada Mihai Viteazu, Hotel Moldova, Strada Nicolae Bălcescu, Strada Luminii cu întoarcere la catedrală prin Piața Florescu. Pe traseu vor fi pregătite trei stațiuni, unde procesiunea se va opri pentru câteva momente și va fi împărțită binecuvântarea euharistică.

Procesiunea din această sărbătoare, în Biserica Catolică, este menţionată pentru prima dată la Köln între 1274 şi 1279. Din secolul al XIV-lea s-a răspândit în marea majoritate a ţărilor catolice; în timpul procesiunii, ostia consacrată (sfânta Împărtăşanie) este purtată într-un ostensor preţios (este vorba de un obiect de cult, numit şi monstranţă, în formă de soare cu raze în care se aşază ostia sfântă spre a fi expusă credincioşilor spre adoraţie). Dincolo de manifestarea de credinţă şi de cinstire a prezenţei lui Cristos în sfânta Împărtăşanie, procesiunea devine o posibilitate de a înţelege mai bine că omul de azi, în pelerinajul său pământesc, nu este părăsit, ci este susţinut de această prezenţă reală a lui Cristos.

Biroul de presă

Pr. Iulian Robu

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)
pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)