Moment de sărbătoare pentru credincioşii romano-catolici din Bacău cu ocazia hramului bisericii „Ss. Petru şi Paul”, sâmbătă, 29 iunie 2013. Comunitatea romano-catolică din acest oraş a participat în număr mare la sărbătoare şi a fost într-o strânsă comuniune spirituală cu PS Petru Gherghel care, în acelaşi timp, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, a conferit sacramentul sfintei Preoţii unui număr de 30 tineri diaconi.

Foarte mulţi credincioşi au umplut până la refuz biserica „Ss. Petru şi Paul” din Bacău în ziua de sâmbătă, 29 iunie, ora 11.00. Fiind hramul celei mai mari biserici din Bacău, au participat la sărbătoare credincioşi nu doar din acest oraş, ci şi din localităţile învecinate. În tot acest timp, a fost şi ocazie de spovezi. 25 de preoţi au slujit la altar, celebrând sfânta Liturghie. Celebrant principal a fost pr. dr. Vladimir Petercă. Procesiunea spre altarul de jertfă a început din biserica „Sf. Nicolae”.

Predica a fost ţinută de pr. Iosif Dorcu, paroh şi decan de Iaşi, cel care în perioada 16-23 decembrie 2012 a fost predicator la sfintele misiuni populare în parohia noastră. Sfinţia sa a accentuat faptul că sfinţii Petru şi Paul reprezintă cele două coloane ale Bisericii şi că mesajul lor pentru noi, oamenii secolului al XXI-lea, poate fi sintetizat astfel: „Iubiţi Biserica!”

Cântările liturgice au fost pregătite, cu multă migală şi răbdare, de corul mare al parohiei, împreună cu domnul dascăl Petru Carol şi cu dirijoarea Tania Burcă. Lecturile au fost proclamate de credincioşi, aceştia purtând şi darurile la ofertoriu. Între daruri a fost şi o cheie, simbol al unităţii şi al apărării depozitului credinţei şi o sabie, cu care este reprezentat, în iconografia creştină, apostolul neamurilor, Paul, care pătrunde cu cuvântul lui Dumnezeu, în interiorul popoarelor păgâne, conducându-le la cunoaşterea lui Cristos.

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele paroh al comunităţii noastre parohiale, Isidor Dâscă, a reliefat importanţa acestei sărbători, exemplul plin de credinţă şi de curaj al apostolilor Petru şi Paul, şi a mulţumit într-un mod particular preoţilor şi credincioşilor care s-au implicat în pregătirea sărbătorii şi a celebrărilor liturgice din această zi binecuvântată.

Redacţia Biserica şi viaţa