În dimineaţa însorită a unei frumoase zile de vară, cu multă bucurie, reprezentanţii Parohiei Centru Bacău au pornit spre Pustiana, o localitate situată pe malul stâng al râului Tazlău, în judeţul Bacău, atestată documentar din 1792, la întâlnirea diecezană a adulţilor din Acţiunea Catolică, ediţia a V – a găzduită de Parohia “Sfântul Ştefan Rege”, primul rege al Ungariei.

 

Întreaga comunitate şi-a întâmpinat cu drag oaspeţii, iar evenimentul a debutat cu o prezentare a vieţii şi activităţii episcopului martir Anton Durcovici, personalitate marcantă a Diecezei de Iaşi, evocată de pr. Alois Moraru, care a subliniat importanţa rugăciunii pentru beatificarea acestui fidel slujitor al Bisericii. Chipul serios al martirului, care inspiră siguranţă, pictat la iniţiativa pr. paroh Augustin Benchea pe cupola sfântului locaş, a devenit emblema întâlnirii.

Spre a confirma şi respecta dorinţa ilustrului episcop de a încredinţa întreaga dieceză ocrotirii Preasfintei Fecioare Maria, participanţii s-au unit în rugăciune recitând Sfântul Rozariu şi apoi asistând la Sfânta Liturghie, celebrant principal fiind PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. Preasfinţia sa a ales să-şi sărbătorească onomastica împreună cu membrii AC, întărindu-le prin prezenţa şi cuvântul său încrederea în misiunea de vestitori şi împlinitori ai Evangheliei şi amintindu-le că sunt flăcări ale aceluiaşi foc dătător de lumină şi căldură.

Nu putea să lipsească de la întâlnire Sfântul Ilie, care şi-a anunţat discret prezenţa încă din timpul Sfintei Liturghii dar care, cu gentileţe, a permis participanţilor să ajungă la căminul satului, o clădire de patrimoniu datând din anul 1916, unde s-au bucurat de ospitalitatea gazdelor care au oferit masa de prânz, ce s-a încheiat cu un moment de destindere: un spectacol susţinut de reprezentanţi – copii, tineri, adulţi – ai fiecărei delegaţii parohiale. La acest spectacol, sceneta prezentată de membrii AC din Parohia „Fericitul Ieremia” din Roman a evidenţiat figura blândă, luminoasă a Venerabilului Vladimir Ghika, prinţ, preot şi martir.

O zi obişnuită? Un crâmpei de viaţă? Aş spune, mai degrabă, o întâlnire cu VIAŢA, din care fiecare s-a întors cu un buchet de flori spirituale, poate răsărite din spinii suferinţelor şi ai încercărilor, dar cu toate acestea, flori vii şi înmiresmate ce se adaugă buchetului lui Isus.

Petronela Mateiş