EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
Nr.598 / 08.09.2013

Întâlnirea Conferinţei Episcopilor Catolici din România (10 septembrie 2013) –

Eveniment unic pentru Municipiul Bacău

Marţi, 10 septembrie, la ora 18.00, la încheierea exerciţiilor spirituale pentru membrii Conferinţei Episcopilor din România şi la deschiderea oficială a lucrărilor sesiunii de toamnă a întâlnirii Conferinţei Episcopilor catolici din România, toţi cei 18 episcopi greco-catolici şi romano-catolici din ţară vor fi oaspeţii comunităţii romano-catolice din Bacău şi vor celebra Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Petru şi Paul”. În mijlocul comunităţii catolice băcăuane, alături de episcopii participanţi la sesiune, vor fi prezenţi la celebrare pr. decan de Bacău, Isidor Dâscă, preoţii colaboratori din parohie, preoţi oaspeţi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Acest eveniment unic pentru municipiul Bacău este ocazionat de sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România (CER), care se va desfăşura anul acesta în Dieceza de Iaşi, la mănăstirea fraţilor carmelitani de la Luncani, în perioada 9-13 septembrie. Înainte de deschiderea sesiunii de toamnă, episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, precum şi Nunţiul apostolic în România, ES Francisco-Javier Lozano, vor participa la un curs de exerciţii spirituale ţinut de pr . Marius Taloş, preot iezuit.

Informaţii utile:

Conferinţa Episcopilor din România este o instituţie cu caracter permanent, constituită din episcopii de pe teritoriul României împreună cu episcopul din Republica Moldova, care exercită împreună anumite funcţii pastorale pentru credincioşii de pe acest teritoriu, pentru sporirea binelui pe care Biserica îl oferă oamenilor, mai ales prin forme şi modalităţi de apostolat adaptate cum se cuvine circumstanţelor de timp şi loc. Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

În prezent, Conferinţa Episcopilor din România se întruneşte de două ori pe an (primăvara şi toamna) pentru a aborda şi a rezolva problemele cu care se confruntă în prezent Biserica din România.

Membrii Conferinţei Episcopilor din România sunt: Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan, arhiepiscop major; ES Alexandru Mesian, episcop de Lugoj; ES Virgil Bercea, episcop de Oradea; ES Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj; ES Vasile Bizău, episcop de Maramureş; ES Mihai Frăţilă, episcop auxiliar, Vicariatul de Bucureşti; ES Claudiu-Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale; ES Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti; ES György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, ES Petru Gherghel, episcop de Iaşi; ES Martin Roos, episcop de Timişoara; ES Jenö Schönberger, episcop de Satu Mare; ES László Böcskei, episcop de Oradea; ES József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia; ES Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi; ES Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti şi cu statut de invitat permanent; ES Anton Coşa, episcop de Chişinău; ES Francisco- Javier Lozano, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova.

Episcopii membri au ales un nou preşedinte în persoana arhiepiscopului mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani.

Biroul de presă

Pr. Iulian Robu

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)
pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)