Marţi, 10 septembrie 2013, episcopii greco-catolici şi romano-catolici din România au fost oaspeţii comunităţii romano-catolice din Bacău, unde au participat la o sfântă Liturghie solemnă oficiată la ora 18.00, în biserica „Sfinţii Petru şi Paul”, şi prezidată de ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova.

 

Acest eveniment unic pentru municipiul Bacău a fost prilejuit de sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România, desfăşurată în perioada 9-12 septembrie la mănăstirea fraţilor carmelitani de la Luncani (jud. Bacău). Înainte de deschiderea sesiunii de toamnă, episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, împreună cu ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, au participat la un curs de exerciţii spirituale ţinut de pr. iezuit Marius Taloş.

La sfânta Liturghie celebrată în biserica „Sfinţii Petru şi Paul”, alături de episcopii participanţi – ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova; Preafericirea Sa cardinal Lucian Mureşan, arhiepiscop major; ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti; ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia; PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia; PS László Böcskei, episcop de Oradea; PS Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare; PS Martin Roos, episcop de Timişoara; PS Anton Coşa, episcop de Chişinău; PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj; PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj; PS Vasile Bizău, episcop de Maramureş; PS Claudiu-Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale; PS Mihai Frăţilă, episcop auxiliar, Vicariatul de Bucureşti; PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi; PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti -, au fost prezenţi pr. decan Isidor Dâscă, preoţii colaboratori din parohie, preoţi oaspeţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu domnul primar Romeo Stavarache, precum şi un număr impresionant de credincioşi.

„Îl binecuvântăm pe Dumnezeu pentru această zi şi pentru aceste momente de rugăciune”, a spus PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, în deschiderea celebrării euharistice. „Ne bucurăm să fim aici împreună şi să-i mulţumim părintelui decan Isidor Dâscă, preoţilor din Bacău şi dumneavoastră, dragi şi iubiţi credincioşi, care aţi dorit să vă uniţi cu noi, ca să îndreptăm spre Dumnezeu cererea noastră pentru pace în Siria, pentru pace în Orientul Mijlociu, pentru pace în întreaga lume”.

După proclamarea lecturilor sfinte a urmat cuvântul de învăţătură al ÎPS Francisco-Javier Lozano, care, pornind de la textul Evangheliei despre alegerea celor doisprezece apostoli, a subliniat, printre altele, rolul preoţilor în calitate de colaboratori ai episcopului la răspândirea cuvântului lui Dumnezeu şi a credinţei. „Preotul trebuie să fie animatorul comunităţii creştine, încurajând-o prin cuvântul evangheliei”.

„La această sfântă Liturghie – a spus nunţiul apostolic în finalul predicii – ne rugăm pentru voi şi vă încredinţăm Maicii Domnului. Ne rugăm pentru familiile voastre şi pentru cei bolnavi. Cerem de la Domnul ca familiile din România să fie cămine de credinţă, pietre vii pentru construirea comunităţii creştine şi a societăţii. Fie ca Domnul să binecuvânteze familiile voastre cu vocaţii abundente la viaţa de preoţie şi la viaţa religioasă. În comuniune cu papa Francisc, invocăm darul Duhului Sfânt, izvor de binecuvântare, de bine şi pace pentru Biserică şi pentru lumea întreagă”.

La sfârşitul Liturghiei, pr. decan Isidor Dâscă a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor participanţilor la acest eveniment deosebit de important pentru Biserica noastră locală, iar ÎPS Francisco-Javier Lozano a împărţit binecuvântarea apostolică tuturor celor prezenţi la sfânta Liturghie.

Pr. Emanuel Imbrea