Jurnal „de pace”

Bacău. Sâmbătă zi însorită, orele 15.30

Suntem toţi în păr, pregătiţi pentru spectacolul-lectură “Anton Durcovici – Omul cu faţa de bronz” care va avea loc în premieră absolută la Casa Comunităţii a Parohiei Romano Catolice „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman, la invitaţia asociaţiei “Anton Durcovici”. Suntem toţi cei care trebuie să fim: Ion Coşa, Dumitru Rusu, Nina Ionescu, Ştefan Ionescu, Adina Iftime, Iulia Solomon, Ciprian Cârstiuc, Tiberiu Gabor-Bitere şi Laurenţiu Budău. Avem lângă noi şi „copiii de trupă” care se hârjonesc bucuroşi de această excursie nesperată.

 

Bacău. Orele 16.00

Ne echipăm cu tricourile de lucru care poartă sigla Teatrului din Clopotniţă, siglă creată de talentatul şi polivalentul Ciprian Cârstiuc. Verificăm atent dacă n-am uitat nimic. Avem emoţii, desigur. Plecăm la drum.

Roman. Orele 16.30

Ajungem şi suntem întâmpinaţi cu bunăvoinţă de gazde. Inspectăm sala de spectacole…are ne îngrijorează puţin din cauza acusticii… Ne pregătim atent „terenul”. Facem probe de voce. Totul trebuie să iasă ca la carte. Fiecare se concentrează aşa cum ştie mai bine.

Roman. Orele 19.00

Au început să sosească spectatorii. Printre ei sunt prezenţi prezenţi preoţii catolici: Alois Moraru, paroh la Parohia „Fericitul Ieremia” din Roman, împreună cu părintele său colaborator, Paul Căliman și părintele Francisc Fărcășel, paroh al parohiei „Isus, Bunul Păstor” din Roman. În paralel se desfăşoară la Institutul Teologic Franciscan Festivalul de muzică sacră “Festum Domini”… Unii vor alege teatrul religios, alţii muzica sacră.

Roman. Orele 19.30

Ne încurajăm unii pe alţii şi cu inimile în palme intrăm în „gura lupului”. Părintele Pavel Chelaru ne prezintă cu multă dragoste şi apreciere pentru strădania noastră. Începem. În momentele în care nu sunt implicat în lectură trag cu coada ochiului înspre sală. Suntem literalmente sorbiţi. Spectacolul-lectura se desfăşoară fluent şi stârneşte emoţii. Nu pleacă nimeni dintre spectatori, nici chiar dintre acei mai mici ca vârstă. Semn bun. Ion Coşa rosteşte ultima replică: „L-AU SFĂRÂMAT, DAR NU L-AU ÎNVINS!” Se aplaudă şi nu o singură dată. Priviri pline de admiraţie. Toată lumea este curioasă când se va putea vedea spectacolul pe scenă. Încercăm să dăm toate informaţiile de care dispunem la această oră.

Roman. Orele 20.30

Retraşi într-o sală a Casei Comunităţii, „depănăm amintiri”, schimbăm impresii cu gazdele. Printre ele preotul ortodox Țuscanu Florin care ne adreseazǎ mulţumiri şi sincere felicitǎri. Toată lumea este fericită.

Roman. Orele 22.00

Plecăm cu acelaşi microbuz condus de Cătălin, cu toate că ne-am fi putut întoarce acasă şi plutind…

Bacău.Orele 22.30

Am ajuns. Mâine e o altă zi. Trebuie sǎ ne suflecǎm iar mânecile. Premiera bate la uşă…. Puternic!

Facebook

Youtube

A consemnat,

Laurenţiu Budău