Piesa de teatru „Anton Durcovici – omul cu faţa de bronz”, de Laurenţiu Budău, interpretată de actorii „Teatrului din clopotniţă” din Bacău, în regia lui Ion Coşa, s-a jucat în premieră şi la Bacău. Evenimentul a avut loc luni, 2 decembrie 2013, la ora 15.30 şi 19.00, la Teatrul Municipal George Bacovia din Bacău. Au participat la această reprezentare seminariştii, elevii Colegiului Catolic „Sfântul Iosif”, preoţi, persoane consacrate, credincioşi din Bacău şi din localităţile vecine.

 

După îndelungi eforturi şi repetiţii, după premierele de la Iaşi şi Roman, „Teatrul din clopotniţă” a reuşit să aducă pe scenă cele mai importante momente din viaţa episcopului martir Anton Durcovici. A fost un spectacol emoţionant, cutremurător. Actorii ne-au purtat până în timpurile nu de mult apuse, când regimul comunist persecuta credinţa şi Biserica.

Cel mai impresionant a fost să vezi tăria credinţei de care a dat dovadă episcopul, şi cum, în ciuda celor ce i se întâmplau, el a rămas ferm în faţa celor ce îl chinuiau.

Personal, cel mai mult am fost impresionată de tăria şi puterea credinţei episcopului martir. Cred că toţi ar trebui sa îl luăm ca model în vieţile noastre.

Mi-au rămas în minte cuvintele frumoase rostite de pr. decan Isidor Dâscă la sfârşitul piesei: „Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul care ni l-a făcut prin episcopul nostru martir Anton Durcovici… Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul. Suntem fericiţi şi noi că avem un astfel de exemplu de viaţă sfântă”.

Redau câteva impresii din public:

„Am aşteptat cu mult interes să văd piesa Anton Durcovici – omul cu fața de bronz, mai ales că eu îl cunosc personal pe regizorul piesei Ion Coșa. Am prins fragmente din pregătirile şi culisele acestei piese, ceea ce a făcut ca dorinţa de o privi integral să crească.

Am avut privilegiul de a vedea acest spectacol de două ori, atât cel jucat pentru Seminar și Colegiul Catolic, dar și cel jucat pentru credincioșii catolici din Bacău și nu numai.

Am fost impresionat de jocul actorilor, costume şi de regie. Mi-au plăcut și filmulețele prezentate în cadrul spectacolului, mai ales cel filmat la Valea Mare. Acest film m-a atins cel mai mult, mai ales că eu am copilărit în zonă. Filmul mi s-a părut realist și cu siguranță cei mai în vârstă au retrăit acele momente.

Am fost impresionat de scenele în care se prezenta interogatoriul episcopului Durcovici în închisoare. Au fost jucate cu mult realism și te făceau să tresari. S-au vărsat şi lacrimi de emoţie”. (Iulian)

„Câtă credinţă a avut episcopul Anton Durcovici! Îi mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a dat astfel de păstori curajoşi, gata să-şi dea viaţa pentru turma lor!” (Claudia)

„Un spectacol reuşit. S-a meritat să vin. Cred că această reprezentare va schimba ceva în viaţa mea, că mă va face mai bun”. (Emanuel)

A consemnat Andreea Frâncu