Sâmbată, 14 decembrie 2013, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, tinerii din Parohia „Sf. Nicolae”, însoțiți și îndrumați de Pr. Lucian Adam, au participat la o zi de reculegere ca pregătire pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului. Moto-ul acestei zile a fost „Tinerețe în credință”; o a doua temă a acestei zile fiind modelul și amintirea suferințelor Ep. Martir Anton Durcovici și a Fer. Vladimir Ghika, ridicat la rangul de fericit în acest an.

 

„Nu vă fie teamă! Deschide-ți larg porțile inimii lui Cristos”, spunea Fericitul Ioan Paul al II-lea. Este unul dintre citatele l-a care m-am oprit, la fel cum cred că și alți participanți din totalul de 25 de tineri. Din meditația desfășurată în prima parte a zilei am învățat că nu trebuie să ne fie frică sau să avem teamă, ci să avem o totală credință în Dumnezeu, așa cum au demonstrat-o martirii Anton Durcovici, Vladimir Ghika și nu numai.

Ziua a continuat cu Sfânta Liturghie, momentul principal al zilei, în care alături de tinerii parohiei noastre s-au alăturat și cei de la Parohia „Fer. Ieremia” Bacău. Un moment prețuit de preoții celebranți (deducând asta după mimica apreciativă) s-a desfășurat în timpul rugăciunii „Tatăl nostru”, când tinerii au făcut un lanț uman, prin care au dovedit „tinerețea în credință”. După Sf. Liturghie și după prânzul servit din generozitatea binefăcătorilor, am revenit în sala în care am meditat, cu mărturisirii și concluziile zilei.

Adaug o concluzie personală a acestei zile: „Pentru mine a fost o zi minunată, în care m-am simțit foarte bine alături de ceilalți participanți. Consider ca astfel de momente, adunări, îmi dau o încredere mai mare în forțele și credinţa proprie”. Aprecieri s-au auzit din partea tuturor participanților la această zi de reculegere, zi ce s-a încheiat cu parcurgerea „Căii Sfintei Cruci”.

Cristian Balint