Persoanele consacrate din zona Bacău s-au întâlnit duminică, 2 februarie 2014, în Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, pentru a trăi împreună ziua închinată vieţii consacrate.

 

Au participat în jur de 90 de persoane care, pe la ora 8.50, erau deja în sala de la subsolul bisericii şi se salutau urându-şi „La mulţi ani!”.

La ora 9:00 a început programul zilei cu un moment de rugăciune. A urmat salutul părintelui decan Isidor Dîscă, în acest an gazda acestei întâlniri, punând la dispoziţie tot ceea ce era necesar pentru buna desfăşurare a acestei sărbători. A salutat prezenţa tuturor persoanelor consacrate care au răspuns în număr mare la invitaţia de a fi împreună în această zi.

Pr. Alois Fechet, vicar episcopal şi responsabil cu viaţa consacrată în dieceza noastră, ne-a vorbit despre figura episcopului Anton Durcovici, martir. Această temă priveşte întreaga Biserică diecezană, deci şi persoanele consacrate. S-a vizionat un film documentar realizat de o televiziune austriacă care descrie foarte bine viaţa episcopului Durcovici fie prin imagini, dar şi prin mărturia unor preoţi care l-au cunoscut personal pe episcop. Pr. Alois a vorbit şi despre experienţele sale care l-au ajutat să-l cunoască mai bine pe episcopul martir şi cum, în acele experienţe, a simţit prezenţa şi susţinerea sa.

În jurul orei 10.20 am plecat în procesiune spre biserică, fiecare cu o lumânare aprinsă în mână. Sfânta Liturghie a început la uşa bisericii unde s-au sfinţit lumânările cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului, apoi s-a continuat procesiunea până în biserica.

La predică, pr. Alois Fechet a pus în evidenţă principale aspecte ale acestei sărbători, iar în a doua parte a vorbit despre viaţa consacrată ca un dar al lui Dumnezeu dat persoanei, dar şi poporului lui Dumnezeu. În zona noastră, dar şi în dieceza întreagă, persoanele consacrate sunt în slujba persoanelor în dificultate, sunt la periferiile sociale şi existenţiale ale Bisericii şi societăţii, iar acest lucru trebuie evidenţiat, susţinut şi încurajat.

După predică, a urmat reînnoirea voturilor la care fiecare persoană consacrată a aderat cu acelaşi elan, entuziasm şi încredere pe care l-a avut în momentul profesării pentru prima dată a voturilor.

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele decan Isidor Dîscă a mulţumit din nou persoanelor consacrate pentru prezenţa şi mărturia lor şi părintelui Alois Fechet pentru prezenţa sa la această sărbătoare.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul, moment de fraternitate trăit în bucuria de a sta împreună şi împărtăşi darul vieţii noastre religioase.

În jurul orei 14.00 ne-am întâlnit din nou pentru a discuta despre proiectele de viitor pe care să le trăim, dar şi realiza împreună la nivel zonal.

Pr. Augustin Folner, responsabil zonal, a vorbit despre unele iniţiative care să contribuie la formarea umană şi spirituală a tuturor. Mănăstirea Carmelită de la Luncani a realizat un program prin care propune zile de reculegere spirituală, exerciţii spirituale şi formare pentru persoanele consacrate din zonă, dar şi din alte zone.

A fost lansată echipa de pastoraţie vocaţională care o are, în calitate de coordonator, pe sr. Silvia Brandiu, din Congregaţia „Surorile Maria Bambina”. Această echipă se va întâlni pentru prima dată în ziua de duminică, 23 februarie 2014, la ora 14.00, la casa Surorilor Maria Bambina din Bacău pentru a pregăti un proiect pentru a forma „Grupul Samuel” în zona Bacău. Această echipă va veni în ajutorul tinerilor care doresc să facă un discernământ serios în viaţă. Din echipă vor face parte şi familii care trăiesc din plin vocaţia lor din prisma credinţei şi a valorilor umane şi sunt modele de urmat pentru cei care doresc să-şi întemeieze o familie autentică şi cu adevărat creştină.

Din dialogul Sfântului Părinte papa Francisc cu superorii generali ai ordinelor şi congregaţiilor religioase, avut în luna noiembrie 2013, părintele Augustin a dorit să scoată în evidenţă dorinţa papei ca persoanele consacrate să redescopere dimensiunea profetică specială pe care ele o au în Biserică şi în lume precum şi particularitatea lor care este „martiriul iubirii”. În cadrul acelui dialog papa Francisc a anunţat că anul 2015 va fi dedicat vieţii consacrate. Va începe în luna noiembrie 2014 şi se va încheia în noiembrie 2015. Deja au fost publicate şi în limba română traduceri cu informaţii despre unele iniţiative cu acest prilej. La următoarea întâlnire a Comisiei Diecezane a Vieţii Consacrate cu siguranţă se va discuta despre unele propuneri la nivel diecezan pentru a celebra într-un mod solemn acest an.

Pr. Fechet Alois a vorbit despre beatificarea episcopului Anton Durcovici şi cum persoanele consacrate vor participa la acest eveniment, cu dorinţa să fie o participare numeroasă.

Au mai fost propuneri din partea unora pentru a îmbunătăţii momentele celebrative pe care le trăim împreună.

Spre finalul acestei întâlniri a fost salutat părintele Alois Fechet, mulţumindu-i-se pentru participarea la această sărbătoare şi pentru bogăţiile pe care ni le-a transmis prin cuvintele şi experienţa sa.

Persoanele consacrate s-au reîntors în biserică pentru o oră de adoraţie euharistică, mulţumind lui Dumnezeu pentru darul vocaţiei şi cerând noi haruri şi putere pentru ca viaţa de slujire să fie mereu autentică şi plină de bucurie, care este şi particularitatea fiecărei persoane consacrate care îl urmează pe Cristos prin sfaturile evanghelice.

La ora 15.00, după adoraţia euharistică, fiecare persoană consacrată s-a întors în comunitatea din care provine, ducând cu sine toate experienţele trăite şi bucuria de a fi în slujba Bisericii cu spiritul lui Cristos.

Pr. Augustin Folner, OCarm.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 2 februarie: Bacău: Ziua închinată vieţii consacrate

sursa: www.ercis.ro