EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
DECANATUL ROMANO-CATOLIC
Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău
Tel. 0234/536660; fax 0234/571583
http://www.decanatcatolicbacau.ro
Nr. 76 / 17.03.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

MARŞUL PENTRU VIAŢĂ

„Un popor care își ucide copiii

este un popor fără speranță”.

Fericitul Ioan Paul al II-lea

Biserica a numit avortul o crimă, un delict direct împotriva vieţii. Însă ce vedem în jurul nostru? Un masacru. Aproximativ opt milioane de copii, doar conform statisticilor oficiale, au căzut victime avorturilor începând din 1990 şi până în prezent. Aceşti copilaşi sunt fiinţe umane, ce poartă chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Sunt fraţii noştri care nu au mai apucat să se nască, să respire, să se bucure de soare.

Pentru a lua atitudine în faţa acestor crime, Bisericile, organizaţii nonguvernamentale şi oameni care luptă pentru viaţă se roagă şi se adună de mai mulţi ani în sâmbăta dinainte de Buna Vestire pentru Marşul pentru viaţă. Anul acesta Marşul se va desfăşura sâmbătă, 22 martie, simultan, în peste 20 de oraşe mari din ţară. În Bacău, Marşul se află la ediţia a doua. Moto-ul ales pentru acest an este: „Să fim o voce pentru cei fără de glas. Adopţia – o alegere nobilă”.

La nivel naţional, cu ocazia Marșului se va lansa un Manifest – adresat inclusiv clasei politice româneşti – pentru reînnoirea morală, pentru ocrotirea copilului născut și nenăscut și a familiei, ca temelie a societății și unic răspuns la criza prin care trecem.

La Bacău, Marşul pentru viaţă face parte din programul Săptămânii pentru viaţă, ce cuprinde acţiuni de sensibilizare a societăţii faţă de acest aspect, momente artistice, rugăciuni şi cateheze. Redăm programul inclus în „Săptămâna pentru viaţă”, 17 – 23 martie, propusă în Parohia Romano-Catolică „Sfântul Nicolae”:

Luni, 19.00: Sfântul Rozariu în fața Maternității

Marți, 14.00: Calea crucii pentru viață, sunt invitate toate liceele din Bacău

19.00: Cateheza Salvați copiii nenăscuți

Miercuri, 17.30: Calea crucii pentru viață

19.00: Cineforum

Joi, 17.10: Adorație pentru viață

19.00: Taizé pentru viață, condus de Colegiul Catolic „Sf. Iosif”

Vineri, 17.30: Calea crucii pentru viață a tinerilor

19.00: Festivalul „Lumină pentru viaţă”, din Piaţa Tricolorului. Lansăm lampioane, dacă ne permit condiţiile climaterice

Sâmbătă, 10.00: Sfânta Liturghie și Calea Crucii

11.00: Marșul pentru viață

Sâmbătă, 22 martie, la ora 10.00, va începe Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Petru şi Paul”. După Liturghie ne vom ruga Calea Sfintei Cruci. Vom avea o intenţie specială pentru femeile şi fetele aflate în impas, pentru ca Dumnezeu să rânduiască persoane generoase care să le ajute să îşi crească copiii, nu să-i avorteze. Ne vom ruga pentru medicii care practică avortul; pentru guvernanţi şi politicieni.

Marşul pentru viaţă va porni din faţa Bisericii „Sfinţii Petru şi Paul”, la ora 11.00. Vom pleca pe Strada 9 Mai până la intersecţia cu Calea Mărăşeşti. De acolo, ne vom întoarce pe Calea Mărăşeşti, vom rămâne 30 de minute în Piaţa Tricolorului pentru discursuri şi scandări, şi vom continua apoi pe Strada Nicolae Bălcescu, Bulevardul Unirii, Strada Mihai Viteazul şi ne vom opri în faţa Catedralei „Sfinţii Petru şi Paul”.

Sunt aşteptaţi la Marşul pentru viaţă toţi aceia care iubesc viaţa şi doresc apărarea ei.

Biroul de presă

Pr. Iulian Robu

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)
pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)