Miercuri, 19 martie 2014, Acţiunea Catolică din parohia „Sfântul Nicolae” a trăit cu mare bucurie sărbătoarea Sfântului Iosif, Acţiunea Catolică din Dieceza de Iaşi avându-l de patron. Sărbătoarea este cu adevărat mai intensă dacă devine angajare de a imita mai mult modelul Sfântului Iosif.

Fiind în perioada Postului Mare, înaintea Sf. Liturghii, preoţii din Parohie, copii, tineri şi adulţi de la AC şi credincioşi, cu profundă compasiune şi recunoştinţă, l-au acompaniat pe Isus Cristos pe Calea Sfintei Cruci pentru viaţă. Ne-am rugat pentru copiii nenăscuţi, pentru apărarea vieţii, pentru mamele care trec prin momente de încercare, pentru tinerele aflate în dificultate, pentru ispăşirea păcatelor făcute împotriva vieţii.

Prin Crucea lui, Cristos ne invită să ne lăsăm contagiaţi de iubirea Sa, ne învaţă să îl privim mereu pe celălalt cu milostivire şi iubire, mai ales pe cel care suferă, pe cel care are nevoie de ajutor, pe cel care aşteaptă un cuvânt, un gest. Crucea ne invită să ieşim din noi înşine pentru a le ieşi în întâmpinare şi a le întinde mâna. Atâtea feţe sunt văzute în Via Crucis, atâtea feţe l-au însoţit pe Isus în drumul său spre Calvar: Pilat, Simon din Cirene, Maria, femeile… Tu cui vrei sa te asemeni? Vrei să fii ca Pilat care nu are curajul să meargă împotriva curentului pentru a salva viaţa lui Isus şi se spală pe mâini? Eşti unul dintre aceia care se spală pe mâini, care se preface că nu ştie şi priveşte în altă parte? Sau eşti ca Simon din Cirene, care îl ajută pe Isus să poarte acel lemn greu, ca Maria şi celelalte femei, cărora nu le este frică si îl însoţesc pe Isus până la sfârşit, cu iubire, cu duioşie? Acum Isus te priveşte drept în ochi şi te întreabă: vrei să mă ajuţi să port Crucea? Ce anume îi vei răspunde?

Cu ocazia acestei sărbători în primul rând să creştem în evlavia faţă de sfântul Iosif şi a imita exemplul său de viaţă. Totodată să fim unul altuia purtători de grijă să fim responsabili şi să ne implicăm în viaţa spirituală a celui de lângă noi. Toate acestea pentru că ştim că prin credinţă Cristos se naşte şi creşte în sufletul nostru şi practic devenim şi noi purtători de grijă ai lui Isus.

Sfântul Iosif trăieşte vocaţia de purtător de grijă al Mariei, al lui Isus, al Bisericii în atenţia constantă faţă de Dumnezeu, deschis la semnele sale, disponibil la planul lui şi nu atât la planurile sale proprii. Sfântul Iosif este „păzitorul, purtătorul”, pentru că ştie să-l asculte pe Dumnezeu, se lasă călăuzit de voinţa sa şi tocmai de aceea este şi mai atent la persoanele care-i sunt încredinţate. În el vedem cum se răspunde la chemarea lui Dumnezeu, cu disponibilitate, cu promptitudine, dar vedem şi care este centrul vocaţiei creştine: Cristos!

Ciril Ghiurca