Sâmbătă, 22 martie 2014, s-a desfășurat a doua ediție a Marşului pentru viaţă în orașul Bacău. Evenimentul a făcut parte din programul Săptămânii pentru viaţă, care a cuprins acţiuni de sensibilizare și informare a cetățenilor asupra responsabilității fiecăruia pentru ocrotirea și promovarea vieții. Au fost organizate momente artistice, rugăciuni şi cateheze.

 

Motoul ales pentru acest an este: „Să fim o voce pentru cei fără de glas. Adopţia – o alegere nobilă”.

Marșul pentru viață a fost pregătit cu grijă pe parcursul întregii săptămâni de tineri, copii și adulți. Aceștia au participat la cateheze, la momente de rugăciune, au scris pancarte și au realizat ghirlande din baloane. Cu mult entuziasm ei au promovat printre prieteni și cunoscuți această acțiune, care are ca scop susținerea vieții încă din momentul conceperii.

Invitaţia pe care tinerii de la Bacău au lansat-o prin intermediul videoclipului următor a dus multe roade.

La Marş au participat creștini de diferite confesiuni, laici, preoți, persoane consacrate, reprezentanți ai autorităților locale și senatori. Împreună au parcurs un itinerariu de credință și speranță pentru viață, pentru ocrotirea copilului născut și nenăscut. Au manifestat pentru susținerea familiei în greutățile cu care acesta se confruntă zi de zi.

Participanții au parcurs împreună Calea Sfintei Cruci pentru viață, din cadrul celebrării Sfintei Liturghii,care a avut loc în Biserica „Sf. Petru și Paul” din Bacău, la ora 10.00. La predică părintele Adrian Cocianga a adus un elogiu mamei, subliniind rolul ei de colaboratoare a lui Dumnezeu în a dărui viața, în a o ocroti și a o face să crească prin iubire.

Marșul a pornit din fața bisericii. În primele rânduri s-au aflat elevii Colegiului Național Catolic „Sfântul Iosif” din Bacău, urmați de copii, fanfară, preoți, coriști, seminariști, tineri și adulți. Pe chipurile lor se citea dorința de a transmite celor pe care îi întâlnesc bucuria că au primit viața, speranța că o pot ocroti, că pot schimba în bine alegerile care se fac în viața societății în care trăiesc. Participanții au purtat pancarte cu mesaje semnificative: „Mamă, îți mulțumesc că exist!”, „Alege viața!”, „Da vieții! Nu avortului!”. În timpul marșului au fost momente de rugăciune, participanții au scandat cu entuziasm sloganuri pentru susținerea vieții, au cântat însoțiți de sunetul plin de forță al fanfarei. Trecătorii se opreau din drumul lor, plini de admirație, pentru a spune: „Bravo vouă!” și pentru a aplauda inițiativa acestui marș în semn de solidaritate și apreciere.

Marșul pentru viață a atras atenția băcăuanilor asupra faptului că este necesar că fiecare persoană să se angajeze în sprijinirea vieții, atât prin rugăciune, ascultare, consiliere, cât și prin acțiuni concrete de susținere a mamelor și a familiilor aflate în pragul unor alegeri, cu scopul ocrotirii vieții copiilor ce urmează să se nască. Fiecare copil, încă din momentul conceperii sale are dreptul la viaţă, la un zâmbet, la o rază de soare, la iubire.

Întreaga manifestare pentru susținerea vieții s-a încheiat în fața Bisericii „Sf. Petru și Paul” cu binecuvântarea pe care părintele Isidor Dâscă, Decan de Bacău, a dat-o participanților împreună cu îndemnul de a alege nu moartea, ci viața.

Lia Pușcașu