Sâmbătă, 29 martie 2014, circa 65 de tineri din Parohia „Sf. Nicolae” Bacău, coordonați de Pr. Lucian Adam, responsabil cu pastorația tinerilor și îndrumați de Pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf.Iosif” Iași, au participat la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, la o zi de reculegere în vederea unei mai bune pregătiri pentru sărbătorile pascale ce se apropie.

Pentru toți cei prezenți a fost un prilej de a fi mai aproape de Dumnezeu, de aproapele și de noi înșine. Punctul de referință pentru această zi de reculegere l-a constituit Crucea ca simbol și Suferința ca trăire, sub îndrumarea Pr. Ionuț Eremia Imbrișcă. Parabola Bunului samaritean ne-a introdus în tematica propusă, suferința, cu scopul de a accepta propria cruce nu ca pe o povară ci ca pe un sens bine definit în scopul mântuirii noastre. Plecând de la idea că: „A fi bogat nu înseamnă cât de mult ai, ci cât de mult dăruiești”, am înțeles că acesta a fost și scopul dăruirii lui Cristos pe lemnul Crucii, renunțând la propria viață în scopul mântuirii noastre. Sensul pe care îl are suferința în viața noastră nu trebuie să ne facă să ne răzvrătim împotriva lui Dumnezeu sau să-i negăm existența, ci să privim suferința ca un drum simplu de apropiere de El. Am meditat asupra faptului că viața unui om este o tragico-comedie, deoarece ea este un amalgam de bucurie și tristețe.

 Momentul central al zilei a fost Sfânta Liturghie celebrată de Pr. Decan Isidor Dâscă împreună cu Pr. Lucian, Pr. Cristi si Pr. Ionuț Eremia, moment în care fiecare dintre noi și-a expus intențiile proprii. Imediat după pauza de prânz toți tinerii s-au mobilizat pentru discuțiile pe grupe, legate de găsirea de soluții a unor suferințe cotidiene. A urmat Calea Sfintei Cruci celebrată într-un mod aparte, apropiindu-i pe tineri de suferința lui Cristos.

 „Viața începe atunci când se termină frica”, când reușim să renunțăm la propriile orgolii și să fim capabili să ne încurajăm în situații dificile având încredere deplină în prezența permanentă a lui Dumnezeu”.

 O declarație a unui tânăr despre această zi a fost: „M-a impresionat într-un mod deosebit ieșirea la această mănăstire frumoasă. Cu toții am fost curioși la început de zi și pregătiți spre a ne dedica cu totul acestei ocazii de a fi mai aproape de noi, de ceilalți și de Dumnezeu. Pot spune că așa am aflat despre durerea altuia și poate chiar am rezolvat-o într-o oarecare măsură, conștientizând că crucea aproapelui poate fi mult mai grea decât propria cruce. Îmi place să cred că prin aceste mici ocazii putem face fapte mari”. (Oana).

 Ziua s-a încheiat cu invitaţia de a medita în continuare și de a acționa în consecință. Îi mulţumim Domnului pentru această zi.
 
 

Mădălina Luciana Gălățanu

Album Foto