EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
DECANATUL ROMANO – CATOLIC
Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău
Tel. 0234/536660; fax 0234/571583
http://www.decanatcatolicbacau.ro
Nr. 134 / 08.04.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Duminica Floriilor – Ziua Tineretului


Biserica Catolică celebrează duminică, 13 aprilie 2014, Duminica Floriilor care aminteşte de intrarea Mântuitorului Cristos în Ierusalim şi marchează începutul Săptămânii Sfinte. În această săptămână celebrăm pătimirea, moartea şi învierea Domnului.

În Duminica Floriilor sărbătorim şi Ziua Mondială Tineretului. După Liturghia cu binecuvântarea ramurilor de la ora 18.00, va urma o procesiune pe străzile oraşului, pe durata căreia ne vom ruga şi vom medita la Calea crucii.

Această zi dedicată tinerilor din toată lumea s-a născut din dorinţa fericitului papă Ioan Paul al II-lea, în Duminica Floriilor din anul 1984. În anul următor, s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de trei ani s-au organizat şi întâlniri mondiale în diferite oraşe ale lumii, la care au participat milioane de tineri. Anul trecut, între 26-28 iulie, această întâlnire s-a desfăşurat la Rio de Janeiro, iar următoarea va fi la Cracovia, în anul 2016.

În Duminica Floriilor, în fiecare an, în fiecare parohie sunt întâlniri şi rugăciuni speciale cu şi pentru tineri.

Tema din acest an este: Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor (Mt 5,3).

La Bacău, tineri din toate parohiile catolice ale oraşului vor participa la Liturghia celebrată în biserica „Ss. Petru şi Paul” din centrul oraşului, la ora 18.00, după care, în jurul orei 19.00, cu ramuri în mâini, vor porni în procesiune pe străzile oraşului, rugându-se Calea Sfintei Cruci. Împreună cu ei vor merge preoţii din comunităţile băcăuane.

Procesiunea cu Crucea tinerilor se va desfășura pe următorul traseu: plecarea de la Biserica „Ss. Petru și Paul”, apoi străzile: Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu și cu revenire pe lângă casa de cultură până la Biserica catolică, unde va avea loc încheierea procesiunii și a celebrării „Căii Sfintei Cruci”.

Înainte de sfânta Liturghie de la ora 18.00, la intrarea în biserică, se vor sfinţi ramurile de Florii. Astfel, intrarea Domnului în Ierusalim este cinstită prin procesiunea solemnă cu ramuri. Credincioşii participă la procesiune cântând şi purtând ramuri în mâini. Ramurile binecuvântate vor fi apoi păstrate acasă cu pietate, amintind de victoria lui Cristos. Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar Pătimirea după sfântul evanghelist Matei va fi citită pe roluri. Astfel se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se împărtăşească, pentru a se pregăti în mod autentic pentru Învierea Domnului.

În mesajul său pentru cea de-a XXIX-a Zi Mondială a Tineretului, Papa Francisc explică semnificaţia motoului ales pentru acest an, „Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor”, prin aceste cuvinte:

Înainte de toate, căutaţi să fiţi liberi faţă de lucruri. Domnul ne cheamă la un stil de viaţă evanghelic marcat de sobrietate, să nu cedăm în faţa culturii consumului. Este vorba de a căuta esenţialitatea, de a învăţa să ne despuiem de atâtea lucruri superflue şi inutile care ne sufocă. Să ne dezlipim de dorinţa de avere, de banul idolatrizat şi apoi risipit. Să-l punem pe Isus pe primul loc. El ne poate elibera de idolatriile care ne fac sclavi. Încredeţi-vă în Dumnezeu, dragi tineri! El ne cunoaşte, ne iubeşte şi nu uită niciodată de noi. Aşa cum se îngrijeşte de crinii câmpului (cf. Mt 6,28), nu va lăsa ca să ne lipsească nimic! Şi, pentru a depăşi criza economică, trebuie să fim gata să schimbăm stilul de viaţă, să evităm multele risipe. Aşa cum este necesar curajul fericirii, este nevoie şi de curajul sobrietăţii.

dsc 6105 resultdsc 6040 resultdsc 6102 result
Biroul de presă
Pr. Iulian Robu
Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)
pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)