Sâmbătă, 8 Martie 2014, pline de emoții, 17 cupluri de logodnici din Parohia „Sf. Nicolae”, au început prima serie de întâlniri în vederea unei bune pregătiri pentru noul drum al vieții de familie. Îndrumați de pr. vicar Lucian Adam, au abordat doua teme ce corespund celor două drumuri din pregătirea pentru căsătorie: drumul credinței, pentru a cunoaște taina lui Cristos și a Bisericii, și drumul cunoașterii de sine, pentru a putea trăi autentic relația de cuplu.

 

Pornind pe drumul credinței, au parcurs împreună principalele adevăruri pe care le mărturisim în Crezul Apostolic, insistând pe momentul Creației, subliniindu-se pasajul despre imaginea omului creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu; Dumnezeu l-a făcut pe om bărbat şi femeie, două persoane distincte, dar care nu-şi găsesc realizarea şi fericirea deplină decât formând în iubirea conjugală un singur trup, adică o singură fiinţă, o singură inimă, o singură gândire, o singură simţire.

Tinerii logodnici au învățat apoi cum pot trăi Cele zece porunci ale lui Dumnezeu, într-o lume grăbită și prea ocupată, văzându-le ca indicatoare spre libertate și nu ca limitări ale libertății. Au parcurs Sacramentele, instituite de Isus Cristos ca mijloc şi cale spre mântuire, punând accent pe sacramentul Spovezii, al cărui scop principal este împăcarea cu Dumnezeu şi pe sacramentul Căsătoriei. „Căsătoria este un sacrament care […] se reînnoieşte în fiecare zi. Este o „stare” prin care bărbatul şi femeia pot ajunge la sfinţenie, fiind pur şi simplu un soţ bun şi o soţie bună. În Căsătorie […], harurile nu se primesc toate deodată, ca în cazul celorlalte sacramente, ci se acorda de-a lungul zilelor, după nevoi. De aici decurge necesitatea pentru soţi de a le cere zilnic”. (Mons. Vladimir Ghika)

Familia Roșu, Adrian și Cristina cu cei trei copii, putem spune că a fost o adevărată mărturie a dragostei creștine în mijlocul nostru. Este o mărturie vie a faptului că se pot construi familii frumoase dacă îl invităm pe Dumnezeu alături de noi. Ne-au sfătuit să nu lăsăm soarele să apună peste mânia noastră, iar dacă pe parcursul zilei au existat neînțelegeri, certuri, să cerem iertare unul altuia, aşa cum spunea și papa Francisc la întâlnirea cu logodnicii din 14 Februarie 2014: „dacă tu termini ziua fără a face pace, ceea ce ai înăuntru, ziua următoare devine rece şi dur şi este mai dificil a face pace. Amintiţi-vă bine: să nu terminaţi niciodată ziua fără a face pace!”. De asemenea, această familie a subliniat importanţa rugăciunii în familia lor, îndemnând tinerii să se roage zilnic împreună.

Comuniunea de viaţă şi iubire a cuplului conjugal ajunge la culmea forţei sale creatoare prin aducerea la viaţă a copiilor. Este marele dar al omului, prin care el devine colaborator la acţiunea creatoare continuă a lui Dumnezeu. Astfel, ultima întâlnire a avut ca temă planificarea familială. Au fost prezente în mijlocul nostru trei reprezentante ale Asociației Familia și Viața care ne-au prezentat metodele naturale de reglementare a nașterilor, insistând pe metoda ovulației Billings, metodă propusă și de Biserica Catolică.

Mulţumim pr. decan Isidor Dâscă pentru sfaturile oferite, mulțumim pr. vicar Lucian Adam că a fost alături de noi pe acest drum al formării şi mulţumim pr. vicar Iulian Robu, care ne-a îndemnat să îl punem pe lista de invitați la nunta noastră și pe Dumnezeu.

„Îţi mulţumim Doamne, pentru că ne-ai făcut darul să ne întâlnim unul cu celălalt. Ajută-ne să fim fideli faţă de acest dar. Îţi oferim bucuria iubirii noastre. Doamne, vrem ca ea să fie atât de curată, atât de adevărată, încât în ea să te putem găsi pe tine.” (din rugăciunea logodnicilor)

Lidia Iancu