În perioada 9-11 aprilie, la Oradea – judeţul Bihor, a avut loc Olimpiada Naţională de Religie Catolică, etapa naţională, pentru clasele VII-XII.

 

Evenimentul a adunat elevi din toată ţara, la cele două nivele teoretic şi teologic, (religie şi vocaţional), care cu bucurie şi speranţă aşteptau momentul testării cunoşinţelor.

Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 9 aprilie, la orele 18.00 la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea. PS Virgil Bercea, președintele onorific al comisiei olimpiadei, a urat bun venit şi i-a încurajat pe toţi participanţii. Cuvântul inspectorului școlar general din partea Ministerului Educației Naționale, Prof. Cătălin Pîslaru, a fost citit de către Pr. Florin Negruțiu, inspector de religie al Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Au mai luat cuvântul Prof. Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Pr. Alexandru Buzalic, președintele executiv al comisiei de olimpiadă și Prof. Andrei Cristea, directorul Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”.

În a cea de a doua parte a festivității de deschidere a fost prezentat un spectacol artistic realizat de elevii liceului gazdă.

Înainte de susţinerea probei scrise, elevii participanţi şi profesorii au participat la Sf. Liturghie celebrată în Capela Sfinții Trei Ierarhi a Seminarului Teologic Greco-Catolic.

După amiază, în timp ce se aşteptau rezultatele, olimpicii împreună cu profesorii însoţitori au făcut un tur al oraşului cunoscând astfel cele mai importante, reprezentative repere turistice ale oraşului Oradea.

Olimpiada Naţională de religie s-a încheiat cu mulţumiri aduse lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie.

Înmânarea diplomelor, de către PS Virgil Bercea și dl. Inspector Şcolar General, Daniel Negrean a adus multe bucurii pentru unii dar şi speranţă pentru alţii.

Din zona Bacău, au participat 10 elevi, 6 elevi de la teoretic şi 4 elevi de la teologic.

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar şi a preoţilor din comunităţile din care provin elevii a efortului tuturor, a susţinerii din partea Episcopiei de Iaşi, a fost concretizată prin obţinerea unor rezultate deosebite:

Premiul I:

– clasa a IX-a: Popescu C.V. Olga-Teodora – Colegiul Naţional „Gh. Vrănceanu” Bacău;

– clasa a XI-a: Ghervase A. Irina-Mădălina – Colegiul Naţional „Gh. Vrănceanu” Bacău;

– clasa a XII-a: Fercu I. Gabriela – Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău;

Premiul II:

– clasa a VII-a: Dragan I. Silvia-Daniela – Şcoala Gim Nr.10, Bacău;

Premiul III:

– clasa a X-a: Antal-Burlacu  I. Laura – Colegiul Naţional „Gh. Vrănceanu” Bacău;

Menţiune:

– clasa a XI-a: Netedu E. Alexandru Mircea – Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău

– clasa a XII-a: David A. Eduard Cristian – Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău.

Iată câteva din impresiile participanţilor:

„Această experienţă a fost unică şi de neuitat. E minunat să vezi atâţia elevi care transmit parfumul iubirii Tatălui Ceresc, care nu uită că sunt creştini şi prin timpul acordat studiului pentru această Olimpiadă, dovedesc că Dumnezeu e iubirea şi fericirea supremă, iar prin această activitate e un mod de a se apropia de El mai mult.

Cred că scopul esenţial al acestei olimpiade nu este câştigul ci punerea în practică a lucrurilor pe care le învaţă fiecare participant atât în familie, societate cât şi în Biserică.

Pot spune că pentru mine aceasă olimpiadă a fost una dintre cele mai mari realizări din viaţa mea de până acum şi mai ales mă bucur că am cunoscut oameni frumoşi care merită tot respectul. Împreună am aşteptat cu multe emoţii rezultatele olimpiadei. Fiecare îşi dorea să aibă un premiu, însă ne gândeam la cuvintele pline de speranţă ale preasfinţitului Virgil Bercea care ne-a încurajat spunându-ne că noi deja suntem sus şi că Dumnezeu ne iubeşte.

Trebuie să menţionez că profesorii însoţitori ne-au sprijit şi încurajat foarte mult.

Şi desigur mai cred că trebuie, noi toţi, să-i mulţumim Domnului pentru ocazia oferită.”

(Gabriela Fercu, Bacău)

„Sincer, nu cred că există o răsplată mai bună şi mai valoroasă pentru munca depusă pentru a ajunge până aici, la etapa naţională a Olimpiadei de Religie decât experienţa acumulată, persoanele minunate pe care am avut ocazia să le cunosc, plăcerea de a vizita oraşul Oradea, emoţiile îndurate până la afişarea rezultatelor şi nu în ultimul rând bucuria cu părinţii, profesorii, prietenii, colegii de clasă, de cameră.

Aceste minunate zile mi-au umplut mintea numai de gânduri bune şi dorinţa de a lua totul de la capăt anul viitor.”

(Silvia Drăgan, Bacău)

„Olimpiada Naţională de Religie 2014 s-a conturat a fi o experienţă de neuitat evidenţiată prin seriozitatea îmbinată de umorul, deliciul artistic satisfăcut de minunatul municipiu, al Oradei, şi împlinirea spirituală obţinută în urma participării la sfintele Liturghii în stil latin şi oriental.”

(Olga Popescu, Bacău)

„Din punctul meu de vedere, experienţa trăită la Oradea a fost una de neuitat. Aici am întâlnit olimpici naţionali la Religie din toate zonele României, împrietenindu-mă cu ei. M-am simţit onorată de privilegiul de a participa la Olimpiada Naţională de Religie alături de aceşti elevi minunaţi. Vizitarea oraşului Oradea mi-a provocat o mare bucurie, căci, în opinia mea, este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale României. Mi-aş dori ca această experienţă să se repete”.

(Adriana Farcaş, Faraoani)

„A fost o experienţă frumoasă în care am cunoscut oameni noi şi am împărtăşit momente frumoase. Dincolo de emoţiile Olimpiadei, mi-a plăcut în mod deosebit vizita în oraş şi nu doar datorită arhitecturii impresionante a oraşului şi a istoriei acestuia ci şi datorită amosferei plăcute din interiorul grupului.

Multumesc tuturor celor care au făcut ca Olimpiada să fie posibilă!”.

(Laura Antal, Bacău)