EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI
DECANATUL ROMANO – CATOLIC
Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău
Tel. 0234/536660; fax 0234/571583
http://www.decanatcatolicbacau.ro
Nr. 162 / 27.04.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Prima Sfântă Împărtăşanie a copiilor

Fericită-i ziua aceasta”


Duminică, 4 mai 2014, la ora 10.30, în Biserica Romano-Catolică „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău se va celebra Prima Sfântă Împărtăşanie a copiilor. 66 de copii, 37 de fete şi 29 băieţi, îl vor primi pentru prima oară pe Isus în sfânta Împărtăşanie, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de pr. paroh şi decan Isidor Dâscă.

Versurile cântării bisericeşti cu care se va deschide celebrarea exprimă bucuria imensă a celor ce îl vor primi pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtăşanie: „Fericită-i ziua aceasta, când primesc în dar de sus, Pâinea cea dumnezeiască, Trupul sfânt al lui Isus”.

Pregătirea copiilor a început duminică, 9 februarie 2014, iar în ultimele două săptămâni, în fiecare după-amiază, la ora 16.30, copiii au venit la biserică pentru învăţătură şi rugăciune.

Sâmbătă, 3 mai, la ora 10.00 vor participa la ultima pregătire, iar la 11.00 vor face prima Sfântă Spovadă. Părinţii şi naşii catolici de la botez vor veni împreună cu copiii. Şi cei mari se vor spovedi, pentru ca duminică să se poată împărtăşi, fiind astfel un exemplu de credinţă pentru copiii şi finii lor.

Duminică, începând cu ora 10.00, copiii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare vor veni la biserică, însoţiţi de părinţi, naşi, rude, prieteni şi invitaţi. Sfânta Liturghie va începe cu procesiunea din faţa bisericii vechi „Sfântul Nicolae”. Ajunşi la altarul bisericii „Sfinţii Petru şi Paul”, unul dintre părinţi şi o naşă de botez vor cere, în numele tuturor celorlalţi părinţi şi naşi, părintelui Isidor Dâscă, să le ofere Prima Sfântă Împărtăşanie copiilor şi finilor lor.

Copiii vor participa activ la această Sfântă Liturghie: vor citi lecturile şi intenţiile la Rugăciunea credincioşilor, vor aduce darurile la altar, la Ofertoriu, se vor ruga şi cânta. După predică, cu lumânările aprinse în mâini, copiii îşi vor reînnoi făgăduinţele făcute de părinţi şi naşi la botez, şi îşi vor exprima dorinţa de a trăi numai pentru Cristos. Cu toţii vor promite: „Mă lepăd de Satana, şi de toate faptele lui, şi de toată trufia lui”.

Momentul cel mai important al sfintei Liturghii va fi cel al împărtăşirii copiilor cu Trupul şi Sângele lui Cristos. Vor lua parte la acest moment, alături de copii, părinţii, naşii şi cei apropiaţi.

La sfârşitul celebrării, o fetiţă, îşi va exprima recunoştinţa prin următoarele cuvinte: „Doamne, cât de fericiţi suntem! Câtă bucurie simţim în aceste momente! Îţi mulţumim că ni l-ai dăruit pe Fiul tău Isus în Sfânta Împărtăşanie. Ajută-ne să fim mereu buni, ascultători, generoşi şi să trăim mereu cu bucurie, pentru a-l putea primi cu vrednicie şi cât mai des pe Isus în inima noastră”.

Prima Sfântă Împărtăşanie pe care o primesc copiii este şi o ocazie de a urma cu mai mare bucurie şi entuziasm drumul credinţei şi al apropierii de Dumnezeu.

Biroul de presă

Pr. Iulian Robu

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)
pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)