Sâmbătă, 10 mai, un grup format din 46 de elevi şi profesori de religie, însoţiţi de pr. Lucian Adam, inspector de religie pentru zona Bacău, au plecat spre Iaşi, la Olimpiada Interjudeţeana de Religie pentru clasele a V-a şi a VI-a, dar şi la Concursul de Esee „Anton Durcovici”, pentru a aduce noi premii Bacăului.

Ambele, şi concursul şi olimpida, s-au desfăşurat în acelaşi loc, respectiv, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, unde toţi elevii din Moldova care au participat la etapele judeţene a acestor concursuri şi s-au calificat, acum s-au întâlnit pentru etapa superioară. Acolo am fost întâmpinaţi cu bucurie de către gazde şi conduşi spre sala de festivităţi, unde urma să aibă loc deschiderea oficială.

La intrarea în sală am putut admira expoziţia de desene din cadrul concursului „Să trecem pragul speranţei”, având tema „Anton Durcovici – Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul”.

Deschiderea festivităţii a fost cât se poate de călduroasă şi optimistă, presărată cu umor pentru a destinde atmosfera încărcată de emoţiile participanţilor, dar şi ale însoţitorilor. Pr. dr. Iosif Bisoc, inspector şcolar diecezan, ne-a încurajat pe fiecare, iar doamna profesor Fulvina Blânda, expert şcolar pentru zona Iaşi, ne-a spus câteva cuvinte despre şcoala în care urma să ne desfăşuram activitatea.

După această frumoasă întâlnire, toţi participanţii am intrat în sălile de concurs. La secţia eseuri am avut la dispoziţie două ore în care să scriem cât mai multe întâmplări din viaţa Episcopului Martir şi pe care să la argumentăm corect, conform cerinţelor.

Elevii de la olimpiadă au avut timp de lucru trei ore, pentru a scrie şi să se gândească la răspunsurile corecte. Între timp, profesorii însoţitori s-au strâns în rugăciune ca Domnul să ne lumineze şi să ne inspire în ceea ce lucram.

La sfârşitul probelor, chiar dacă vremea nu era aşa cum ne-am fi dorit să fie, împreună cu tot grupul din Bacău, am plecat într-un tur al Iaşului, în care am avut ocazia să vedem stadionul unde va urma să fie slujba de beatificare a Episcopului Anton Durcovici, Grădina Botanică şi, bineînţeles, Institul Teologic „Sfantul Iosif”.

De multe ori aud de la cei mai în vârstă decât mine, cât de norocoşi suntem noi, tinerii de azi, că ni se oferă posibilitatea de a participa la astfel de concursuri. Într-adevăr, sunt foarte recunoscătoare că, iată, am putut merge la un astfel de concurs care mi-a oferit nu numai experienţă, cât mai ales am avut ocazia să aflu atât de multe lucruri în legătură cu viaţa episcopului Anton Durcovici. Probabil că dacă nu aveam şansa să particip, nici nu m-aş fi informat din atât de multe surse şi nici nu aş fi fost atât de conştientă de importanţa sărbătorii beatificării.

Acum, tot ce mai rămâne de făcut este să ne bucurăm cu toţii că dieceza noastră a avut onoarea de a fi condusă, chiar şi pentru puţin timp, de un sfânt şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru răspunsul rugăciunilor noastre, în care am cerut ca episcopul Anton Durcovici să fie numit în rândul fericiţilor şi sfinţilor.

Olivia Comoraşu

ALBUM FOTO