EPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ DE IAŞI
Decanatul Romano-Catolic de Bacău
Parohia Romano-Catolică „Sf. Nicolae”
Str. Ana Ipătescu Nr. 2 A
Codul 600002, Judeţul Bacău
Nr. 374 / 18.08.2014

 

Comunicat de presă

Întâlnirea diecezană a familiilor va avea loc la Bacău (23 august)

În ziua de 23 august 2014, în Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău se va desfăşura cea de doua Întâlnire diecezană a familiilor. Episcopia Romano-Catolică de Iaşi prin Oficiul pentru Pastoraţia Familiei şi a Laicilor, în colaborare cu Decanatul Romano-Catolic de Bacău, va organiza acest eveniment important pentru viaţa diecezei.

Prima întâlnire de acest fel a avut loc anul trecut, în ziua de 30 august, la Iaşi, şi a fost pregătită de un Simpozion dedicat familiilor.

Tema aleasă pentru acest an este „Familia, dar şi speranţă”. Într-adevăr, prin această temă, în dieceza de Iaşi se reafirmă rolul de neînlocuit al familiei pentru viitorul societăţii şi al ţării noastre. O societate sănătoasă are ca fundament familii sănătoase şi stabile. Doar preţuind familia, putem arăta că preţuim viitorul. Familia, în viziunea Bisericii, este sanctuarul iubirii şi leagănul vieţii, „dar şi speranţă” pentru societate.

La întâlnirea de la Bacău vor fi prezenţi mai mulţi episcopi, care vor celebra Sfânta Liturghie şi vor ţine catehezele pentru familii. Sunt aşteptaţi toţi credincioşii, părinţi şi copii, tineri şi vârstnici, însoţiţi de preoţii care îi păstoresc. Sunt invitaţi toţi cei care s-au născut într-o familie, cei care preţuiesc familia şi doresc sprijinirea ei.

Membrii familiilor prezente sunt rugaţi să vină deja pregătiţi sufleteşte, deşi spovezi se vor face şi în timpul sfintei Liturghii.

Vineri seara, 22 august, după sfânta Liturghie, la ora 20.00, se va organiza un moment de rugăciune şi adoraţie coordonat de către „Uniunea Mamelor Creştine”, având ca temă „Pacea în familii”.

Programul întâlnirii, 23 august:

Ora 9.00: Primirea grupurilor

Ora 9.30: Cateheza „Familia, dar şi speranţă”, ţinută de Episcopul auxiliar de Bucureşti PS Cornel Damian, în Biserica „SS. Petru şi Paul”

Ora 10.30: Pregătirea pentru sfânta Liturghie

Ora 11.00: Sfânta Liturghie

Ora 12.30: Prânzul

Ora 13.30: Ateliere de discuţii:

– „Familia, o realitate naturală”, pr. Călin Sechelea

– „Căsătoria şi fecunditatea”, Familia şi viaţa

– „Teologia trupului”, de o familie din Cluj

– „Familia şi munca”, pr. Felician Tiba

– „Familia, suferinţa şi iertarea”, Eugenia Dămătăr

– „Familia, leagănul vocaţiei”, Episcopul de Iaşi PS Petru Gherghel

Ora 14.30: Mărturii şi concluziile atelierelor

Ora 16.00: Încheierea Întâlnirii Diecezane a Familiilor

Pe parcursul întregii întâlniri, copiii vor avea un program special, cu jocuri şi cântece.

La sfânta Liturghie de la ora 11.00, primele bănci din biserică vor fi rezervare tinerilor care s-au căsătorit anul acesta. Aceştia vor primi o binecuvântare specială din partea episcopului.

Pr. Felicia Tiba, responsabil cu pastoraţia familiei, în anunţul său publicat cu această ocazie, afirmă: „Dumnezeu a vrut familia, a creat-o, a propus-o ca model, iar în Cristos şi prin Cristos, o susţine şi o propune mai departe ca fiind unicul model valid prin care el îşi continuă în lume creaţia, fiind în acelaşi timp şi semn al iubirii sale divine”.

Biserica a apărat şi va apăra mereu instituţia familiei şi căsătoria, văzută ca o alianţă, „prin care un bărbat şi o femeie stabilesc între ei o comuniune a întregii vieţi, orânduită prin caracterul său natural pentru binele soţilor, naşterea şi educarea copiilor” şi care, fiind încheiată între cei botezaţi, a fost ridicată la demnitatea de sacrament.

Căsătoria, conform Constituţiei Gaudium et spes, este „comuniunea intimă de viaţă şi de iubire conjugală, întemeiată de Creator şi înzestrată de el cu legi proprii, fondată pe alianţa dintre soţi sau, altfel spus, pe consimţământul lor personal şi irevocabil”.

Pentru comunitatea catolică băcăuană este o onoare să găzduiască un astfel de eveniment. Ne bucurăm că tocmai noi, la Bacău, prin această întâlnire, se va reliefa importanţa familiei pentru Biserică şi societate.

Vă aşteptăm cu drag.

 

Biroul de presă
Pr. Iulian Robu

 

Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)

pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: decanat_bacaucentru@yahoo.com)