Cu cântece de slavă pe buze, cu Rozariul și flori în mâini, băcăuanii s-au adunat în fața bisericii „Sfinții Petru și Paul” și au pornit la 18.00 în pelerinaj spre sanctuarul din Barați. Chiar dacă nu au putut merge la Cacica, credincioșii au decis să îi aducă un prinos de cânt și rugăciune Sfintei Fecioare prin procesiunea care este deja tradiție în comunitatea noastră.

 

În mii de locuri de pe Pământ, în ajunul zilei de 15 august, pelerinii se îndreaptă spre sanctuarele mariane pentru a-i aduce un prinos de slavă și mulțumire Sfintei Fecioare Maria, mama lui Isus și mama noastă. Acelaşi lucru am dorit să-l realizăm şi noi, pornind în pelerinaj, alături de preoții parohiei, spre biserica din Barați.

Cu toate că se simțea căldura puternică a razelor soarelui, Maica Domnului trimitea câte o briză ușoară, care, asemeni mâinii sale întinse spre noi, ne ajuta să înaintăm. Copii, tineri și părinţi şi bunici, însoţiţi de trei pr. Cristi Hodea, pr. Lucian Adam şi pr. Silviu Salca, au purtat statuia Maicii Domnului pe străzile orașului, recitând Sf. Rozariu și imporând iertarea lui Dumnezeu pentru păcatele săvârșite, și ajutorul pentru cei bolnavi care nu au putut să fie prezenți.

Odată ajunși la Barați, ne-am unit în rugăciune cu cei prezenți acolo și am participat la Sfânta Liturghie oficiată de mai mulți preoți. Cuvântul de învățătură a fost oferit de părintele Cristian Bârnat, vicar la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, care ne-a îndemnat să ne rugăm plini de credință Sfintei Fecioare, încrezători că prin mijlocirea ei vom dobândi harurile necesare pentru a ne trăi viața de credință. De asemenea, la îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru pace în ţările greu încercate de războaie și pentru cei care au căzut victime violenţei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, toți credincioșii, în frunte cu preoții prezenți, au însoțit plini de evlavie și credință cele două statui ale Maicii Domnului pe ulițele din Barați, intonând imnuri de slavă și mărire Sfintei Fecioare.

Elena Sârghe