EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI

DECANATUL ROMANO – CATOLIC

Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău

Tel. 0234/536660; fax 0234/571583

http://www.decanatcatolicbacau.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Celebrările pascale 2015

 

„Cristos a înviat, cu moartea pe moarte călcând…”

 

Biserica Catolică celebrează în zilele de joi, vineri și sâmbătă, 2-4 aprilie 2015, triduum-ul pascal, patima și moartea Domnului nostru Isus Cristos, cel care și-a dat viața pentru răscumpărarea noastră. Va urma apoi marea sărbătoare a Paştelui, duminică, 5 aprilie, când vom celebra cu mare bucurie triumful Domnului nostru Isus Cristos asupra morţii, prin glorioasa sa Înviere.

 

 

 

În zilele premergătoare Paştelui, până sâmbăta la amiază, preoţii sunt disponibili la scaunul de spovadă, pentru ca toţi credincioşii să se poată reconcilia cu Dumnezeu şi să întâmpine cu suflet curat sărbătoarea Învierii.

 

Joi, începând cu ora 10.30, toţi preoţii, în jurul episcopului, vor participa la Iaşi la Liturghia crismei (a uleiurilor), în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. În cadrul celebrării se vor sfinţi uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi şi crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor etc.). Preoţii îşi vor reînnoi făgăduinţele din ziua hirotonirii.

Joi seara în toate parohiile se va celebra Sfânta Liturghie In coena Domini, în care se comemorează instituirea Sfintei Euharistii şi a Sfintei Preoţii. La această Sfântă Liturghie, preotul va spăla picioarele a douăsprezece persoane, în amintirea gestului plin de iubire şi de umilinţă pe care la făcut Isus. Tot joi, până la miezul nopţii, credincioşii au posibilitatea de a sta în adoraţie în faţa Sfântului Sacrament.

 

Vineri, zi de post şi abstinenţă, nu se va celebra Sfânta Liturghie. În schimb, seara, de la ora 18.00, va avea loc ritul venerării Sfintei Cruci. Toate aceste celebrări pregătesc marea Sărbătoare a Învierii Domnului.

 

În Scrisoarea pastorală trimisă cu ocazia Paştelui din acest an, Excelenţa sa, Petru Gherghel, episcop de Iaşi, îndeamnă credincioşii la încredere în marea iubire a lui Dumnezeu şi la curajul de a da mărturie în mod public despre această încredere:  „Celebrând cu bucurie misterul morţii şi învierii Domnului, ne îndreptăm cu mare încredere, toţi împreună, spre Cristos, cel care, iubindu-ne, ne-a iubit până la sfârşit, îndemnaţi de cuvintele îngerului, care ne vesteşte şi nouă că Isus e viu, aşa cum avea să le spună femeilor sfinte la mormânt: Nu vă înspăimântaţi! Îl căutaţi pe Isus Nazarineanul cel răstignit? A înviat, nu este aici! Iată locul în care îl puseseră! (Mc 16,6). Primind de la înger această mărturie şi convinşi de acest mister al învierii, trebuie să alergăm şi noi aşa cum au făcut femeile sfinte, spunând cu însufleţire fraţilor noştri marea bucurie că Isus a înviat cu adevărat”.

În Biserica „Ss. Petru şi Paul”, ceremoniile prilejuite cu ocazia acestui mare moment de har al Paştelui vor începe sâmbătă, 4 aprilie, la ora 21.00. La sfârşitul sfintelor celebrări, în jurul orei 23.00, va porni procesiunea cu lumânarea pascală pe străzile din jurul bisericii.

Procesiunea se va desfășura pe următorul traseu: plecarea de la biserica „Ss. Petru și Paul”, apoi strada Mihai Viteazu, Strada Nicolae Bălcescu şi cu revenire pe lângă Casa de Cultură până la biserică, unde va avea loc încheierea procesiunii și a sfintei Liturghii a Învierii Domnului Cristos.

 

După procesiune, în biserică vor fi binecuvântate alimentele pascale.

La această celebrare din Noaptea de Paşti, cea mai importantă din an, sunt aşteptaţi toţi credincioşii, copii, tineri şi adulţi, pentru a primi lumina şi bucuria celui Înviat.

 

Pe siteul Decanatului de Bacău, www.decanatcatolicbacau.ro , precum şi pe www.ercis.ro, pot fi urmărite în direct, audio şi video, toate celebrările de către toţi cei care nu pot participa fizic la slujbele religioase.

 

Cu ocazia sărbătorilor pascale, preoţii din Decanatul de Bacău, în frunte cu pr. paroh şi decan Isidor Dâscă, adresează tuturor credincioşilor din oraşul nostru şi tuturor oamenilor de bunăvoinţă salutul plin de bucurie şi de speranţă: Sărbători fericite! Cristos a înviat!

 

Biroul de presă

Pr. Iulian Robu

Persoane de contact:

pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)

pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: iulirobu@yahoo.it )