EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI

DECANATUL ROMANO – CATOLIC

Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău

Tel. 0234/536660; fax 0234/571583

http://www.decanatcatolicbacau.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Duminica Floriilor – Ziua Tineretului

Biserica Catolică celebrează duminică, 29 martie 2015, Duminica Floriilor care aminteşte de intrarea Mântuitorului Cristos în Ierusalim şi marchează începutul Săptămânii Sfinte. În această săptămână celebrăm pătimirea, moartea şi învierea Domnului.

În Duminica Floriilor sărbătorim şi Ziua Mondială Tineretului. După Liturghia cu binecuvântarea ramurilor de la ora 18.00 va urma o procesiune cu Calea Crucii pe străzile oraşului.

 

 

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorinţa fericitului papă Ioan Paul al II-lea în Duminica Floriilor din anul 1984. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri… A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de trei ani s-au organizat şi întâlniri mondiale în diferite oraşe ale lumii, la care au participat milioane de tineri.

În Duminica Floriilor, în fiecare parohie vor fi întâlniri şi rugăciuni speciale cu şi pentru tineri. Tema din acest an este: „Fericiţi cei curaţi la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8).

 

În acest an, Papa Francisc a adresat tinerilor un mesaj provocator, care le aminteşte că adevărata comoară care îi face fericiţi este Isus: „Sunteţi conştienţi de valoarea inestimabilă pe care o aveţi în ochii lui Dumnezeu? Ştiţi că sunteţi iubiţi şi primiţi de el în mod necondiţionat, aşa cum sunteţi? Când această percepţie dispare, fiinţa umană devine o enigmă de neînţeles, tocmai pentru că faptul de a şti că suntem iubiţi de Dumnezeu în mod necondiţionat dă sens vieţii noastre. Vă amintiţi colocviul lui Isus cu tânărul bogat (cf. Mc 10,17-22)? Evanghelistul Marcu notează că Domnul şi-a îndreptat privirea spre el şi l-a îndrăgit, invitându-l apoi să-l urmeze pentru a găsi adevărata comoară. Vă urez, dragi tineri, ca această privire a lui Cristos, plină de iubire, să vă însoţească în toată viaţa voastră”.

 

La Bacău, tineri din toate parohiile catolice ale oraşului vor participa la Liturghia celebrată în biserica „Ss. Petru şi Paul” din centrul oraşului la ora 18.00, după care, în jurul orei 19.00, cu ramuri în mâini, vor porni în procesiune pe străzile oraşului, rugându-se Calea Sfintei Cruci. Ei purta crucea pe umeri şi icoanele cu cele paisprezece staţiuni ale Via crucis. Împreună cu tinerii vor participa şi preoţii din comunităţile respective.

 

Procesiunea cu Crucea tinerilor se va desfășura pe următorul traseu: plecarea de la catedrala „Ss. Petru și Paul”, apoi străzile: Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu și cu revenire pe lângă casa de cultură până la catedrala catolică, unde va avea loc încheierea procesiunii și a celebrării „Căii Sfintei Cruci”.

 

La ora 18.00, în biserică, se vor sfinţi ramurile de Florii. Intrarea Domnului în Ierusalim este cinstită prin procesiunea solemnă cu ramuri. Credincioşii participă la procesiune cântând şi purtând ramuri în mâini. Ramurile binecuvântate vor fi apoi păstrate acasă cu pietate, amintind de victoria lui Cristos.

 

Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar Pătimirea după sfântul Marcu va fi citită pe roluri. Astfel se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se împărtăşească, pentru a se pregăti în mod autentic pentru Învierea Domnului.

Biroul de presă
Pr. Iulian Robu


Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)

pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: iulirobu@yahoo.it)