EPISCOPIA ROMANO – CATOLICĂ IAŞI

DECANATUL ROMANO – CATOLIC

Str. Ana Ipătescu 2A; 600002 Bacău

Tel. 0234/536660; fax 0234/571583

http://www.decanatcatolicbacau.ro

Nr. 137 / 20. 04. 2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Prima Sfântă Împărtăşanie a copiilor

Duminică, 26 aprilie 2015, la ora 10.30, în Biserica Romano-Catolică „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău se va celebra Prima Sfântă Împărtăşanie a copiilor. 66 de copii, 29 de fete şi 37 de băieţi, îl vor primi pentru prima oară pe Isus în Sfânta Împărtăşanie, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de pr. paroh şi decan Isidor Dâscă. Acest eveniment reprezintă o sărbătoare a familiilor lor dar şi a întregii comunităţi catolice.

 

Pregătirea copiilor a început în prima duminică din Postul Mare, în ziua de 22 februarie 2015, iar în ultimele două săptămâni, programul pregătirilor s-a intensificat, copiii venind în fiecare după-amiază pentru catehism şi rugăciune.

Corul copiilor a fost pregătit de părintele vicar Ciprian Antălucă.

 

Sâmbătă, 25 aprilie, la ora 10.00 copiii vor participa la ultima pregătire, iar la 11.00 vor face prima Sfântă Spovadă. Părinţii şi naşii catolici de la botez vor veni împreună cu copiii. Şi cei mari se vor spovedi, pentru ca duminică să se poată împărtăşi, fiind astfel un bun exemplu de credinţă pentru copiii şi finii lor.

 

Duminică, începând cu ora 10.00, copiii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare vor veni la biserică, însoţiţi de părinţi şi naşi. Sfânta Liturghie va începe cu procesiunea din faţa bisericii vechi „Sfântul Nicolae”. Ajunşi la altarul bisericii „Sfinţii Petru şi Paul”, unul dintre părinţi, va cere, în numele tuturor celorlalţi părinţi, părintelui Isidor Dâscă, să-i binecuvânteze pe copii şi să le ofere pentru prima dată Sfânta Împărtăşanie. Apoi, un naş de Botez, va aduce mulţumire pentru aceşti copii care au crescut şi în statură, dar şi în har şi credinţă.

 

Copiii se vor implica plini de entuziasm la această Sfântă Liturghie: vor citi lecturile şi intenţiile la Rugăciunea credincioşilor, vor aduce darurile la altar, la Ofertoriu, se vor ruga şi cânta. La începutul sfintei Liturghii, cu toţii vor promite: „Eu mă lepăd de Satana, şi de toate faptele lui, şi de toată trufia lui”. După predică, cu lumânările aprinse, copiii îşi vor reînnoi făgăduinţele făcute de părinţi şi naşi la botez, şi îşi vor exprima dorinţa de a trăi numai pentru Cristos. Cu aceste cuvinte vor exprima convingerea lor: „Aceasta este credinţa noastră. Aceasta este credinţa Bisericii, şi noi suntem fericiţi că o putem mărturisi în Isus Cristos, Domnul nostru”.

Atunci când părintele îi va întreba: „Vreţi să primiţi cu credinţă şi cu iubire Sfânta Împărtăşanie pentru a vă hrăni des cu Trupul şi Sângele Domnului Isus?”, corul copiilor va răspunde: „Da, vrem cu ajutorul lui Dumnezeu”.

Momentul cel mai emoţionant al sfintei Liturghii va fi cel al împărtăşirii copiilor cu Trupul şi Sângele lui Cristos. Vor lua parte la acest moment, alături de copii, părinţii, naşii şi cei apropiaţi.

 

Prima Sfântă Împărtăşanie pe care o primesc copiii este o sărbătoare a bucuriei, dar şi un îndemn la a continua cu mai mare entuziasm drumul credinţei început la sfântul Botez.

Biroul de presă
Pr. Iulian Robu

 


Persoane de contact: pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)

pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: iulirobu@yahoo.it )