EPISCOPIA ROMANO CATOLICĂ DE IAȘI

DECANATUL ROMANO-CATOLIC BACĂU

Str. Ana Ipătescu, 2A, 600002 – Bacău

Tel. 0234536660; fax. 0234571583

www.decanatcatolicbacau.ro

Nr.             167 / 18.05.2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Procesiunea Bacău-Barați ocazionată de Sărbătoarea Rusaliilor

 

În ziua de sâmbătă, 23 mai 2015, conform unei vechi tradiții, credincioșii Parohiei „Sf. Nicolae” Bacău, împreună cu alți credincioși din Bacău, din faţa Bisericii „Sfinţii Petru şi Paul” vor pleca în procesiune spre Baraţi, pentru sărbătoarea Coborârea Duhului Sfânt și pentru hramul acestei comunități. Ora plecării în procesiune este 17.45.

Procesiunea cu statuia Preasfintei Fecioare Maria, la care vor participa un număr mare de credincioşi, se va desfăşura pe următorul traseu: plecarea de la Biserica „Sfinţii Petru şi Paul”, apoi străzile: Mihai Viteazu, George Bacovia, Energiei, Calea Moineşti, până la intersecţia cu Baraţiul.

La biserica din Barați, la ora 19.00 se va recita Sfântul Rozariu şi Litania Lauretană, iar la ora 20.00 se va celebra sfânta Liturghie solemnă concelebrată a ajunului sărbătorii Coborârea Duhului Sfânt, urmată de procesiune cu statuia Maicii Domnului.

Invităm pe toți oamenii de bunăvoință să participe la acest moment de har.

În ziua de Rusalii programul sfintelor Liturghii în Biserica „Sfinţii Petru şi Paul” este următorul: 6.00, 8.00, 9.00, 10.30, 12.00, 18.00. Sărbătoarea Rusaliilor încheie perioada pascală, în care toţi creştinii au fost invitaţi să se spovedească şi să se împărtăşească. Cei care nu au făcut încă acest pas, mai au această ocazie în aceste zile de încheiere a timpului pascal.

 

Cuvântul „Rusalii” provine din limba latină, rosária, „de trandafiri”. „Rusalii” este denumirea populară dată solemnităţii Pentecóste şi Cincizecímea (a cincizecea zi). Termenul vine de la o veche sărbătoare păgână romană în timpul căreia se puneau trandafiri (rósae) pe morminte. La stingerea păgânismului, sărbătoarea creştină a Cincizecimii a păstrat la romani acelaşi nume deoarece amândouă sărbătorile cădeau în acelaşi timp.

Paştele evreiesc ținea o săptămână de săptămâni (49 de zile) şi se încheia cu sărbătoarea Săptămânilor, numită şi Rusalii sau Pentecoste (Cincizecimea). Această ultimă zi era o sărbătoare a recoltării grâului şi era celebrat legământul de pe Sinai.

Paştele creştin cunoaşte şi el o prelungire de cincizeci de zile de bucurie. El se încheie tot cu Rusaliile, când Biserica adună prima recoltă din botezaţii provenind din toate neamurile şi este pecetluită de Duhul Sfânt care celebrează noul şi veşnicul Legământ. În ziua Rusaliilor, Paştele lui Cristos se împlineşte în revărsarea Duhului Sfânt, care este manifestat, dăruit şi comunicat ca persoană divină. În această zi, Sfânta Treime este pe deplin revelată. Începând din această zi, împărăţia vestită de Cristos este deschisă celor care cred în el. Prin venirea sa, care nu are sfârşit, Duhul Sfânt face lumea să intre în „vremurile din urmă”, timpul Bisericii, după cum ne învaţă şi Catehismul Bisericii Catolice, nr. 731-732.

 

 

Biroul de presă
Pr. Iulian Robu


Persoane de contact:

pr. Isidor Dâscă (tel. 0744/508483)

pr. Iulian Robu (tel. 0756/777136, e-mail: iulirobu@yahoo.it)